Cum pastram mai mult timp prospetimea alimentelor?

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Cand vine vorba despre mancarea noastra cea de toate zilele, chiar daca nu suntem cele mai pretentioase persoane la acest capitol si nu avem cele mai sofisticate gusturi, cu siguranta cel putin o conditie ne vom dori sa fie indeplinita numaidecat. Este vorba despre prospetimea ingredientelor din mancare, un criteriu care ne asigura atat savoarea bucatelor, cat si certitudinea ca ceea ce consumam este sanatos. 

Ideal ar fi sa avem posibilitatea sa ne procuram cat mai des alimentele necesare, pentru a avea o garantie clara a prospetimii lor, dar cum acest lucru este mai dificil, neavand mereu timpul necesar pentru aprovizionare zilnica, atunci trebuie sa apelam la cateva metode care vor avea efectul asteptat. 

Si urmand aceste reguli simple, care nu presupun cine stie ce efort, nici cheltuiala suplimentara, ne vom putea bucura de prospetimea ingredientelor pe care le vom utiliza in prepararea unor retete fie simple, precum un pilaf, un ostropel de pui, o friptura sau a unora mai sofisticate. Iar daca ne referim, de exemplu, la verdeturile cumparate de la piata si care vor avea un rol important la completarea ciorbelor, supelor sau a altor mancaruri, salate etc, atunci pastrarea lor intr-un anumit mod le va mentine proaspete si pline de aroma. 

Astfel, mararul, patrunjelul, leusteanul vor ramane mai mult timp proaspete si deloc ofilite daca le vom pune cu radacinile  intr-un recipient cu apa, precum florile in vaza. De asemenea, fructele si legumele pastrate in frigider trebuie asezate, fara a fi inghesuite in sertarele destinate special acestora si separat, pe coli de hartie. 

Bananele vor ramane mai mult timp proaspete, fara a se innegri, daca la invelim coditele cu folie de aluminiu. Delicioasele ciuperci se vor mentine in cea mai buna stare daca le vom pastra in pungi de hartie, iar telina invelita in folie de plastic. 

Nu se vor pastra in frigider cartofii si ceapa, ci intr-o camara, debara, in pungi de hartie, la loc racoros si fara lumina, separat, pentru a nu incolti. Aceeasi metoda se aplica si in cazul usturoiului, pe care il putem totusi depozita alaturi de cartofi. 

Nici rosiile nu au nevoie de temperaturile scazute din frigider, care ar putea chiar sa le diminueze din proprietati si savoare, ci pot fi depozitate fara efecte negative la temperatura camerei. Respectand aceste metode simple, ne vom bucura de prospetimea acestor alimente, vom face si un pic de economie si nu vom mai fi nevoiti sa aruncam alimente pentru ca si-au pierdut prospetimea mai repede decat e cazul.

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.