22 Martie, Ziua Mondială a Apei sărbătorită la BUŞTENI-ROMÂNIA
(Cronica unei zile cu activităţi educative extraşolare şi extracurriculare eTwinning& Erasmus+ atractive, colaborative şi utile)
Vineri, 22 martie 2019 a fost pentru şcoala noastră(Colegiul Ion Kalinderu, Şcoala Gimnazială Sanatorială) prilej de mare onoare şi bucurie, pentru prima oară de la înfiinţarea şcolii, şi anume, de a sărbători împreună „ZIUA MONDIALĂ A APEI”.
A fost o zi încarcată de emoţie şi plină de activităţi deosebite, prilej de a face schimb de experienţă între noi şi cei 41 de delegaţi, profesori şi elevi de liceu, din 6ţări europene( Franţa, Italia, Portugalia, Ungaria, Cipru, România).
Într-o atmosferă de sărbătoare elevii şi cadrele didactice din şcoala noastră au primit cu dragoste şi prietenie delegaţiile din proiectul eTwinning &Erasmus+ ,”Your Rights are my rights, fighting discrimination and promoting equality”, coordonati de d-na prof . Valentina Decu, de la Liceul Tehnologic”Nicolae Bălcescu, Olteniţa, România.
Deşi timpul nu a fost suficient pentru câte aveam de împărtăşit, totuşi, întâlnirea a prilejuit desfăşurarea multor activităţi dedicate Zilei Mondiale a Apei, dar şi de diseminare a proiectului Erasmus+, care are ca temă: drepturile copiilor, promovarea egalităţii şi combaterea discriminării.
În acest mod s-a realizat o punte de prietenie între elevi de liceu şi elevi din învăţământul special, elevi cu probleme de sănătate, proveniţi din toată ţara şi care sunt sanatorizaţi şi scolarizaţi în regim de spital.
Programul zilei l-am stabilit împreună cu partenerii de proiect educaţional, coroborand activităţi din Proiectul eTwinning “The harmony of Nature -2019 şi din proiectul Erasmus+.
Sub sloganul “SĂRBĂTORIM ÎMPREUNĂ” am petrecut o zi de neuitat, în care toţi am avut de învăţat, aşa cum au declarat atât elevii noştri, cât si musafirii noştri români şi străini.
Lista scolilor şi a ţărilor participante în parteneriat educaţional cu şcoala noastră-(participare directă)
ERASMUS + PROJECT, 2017-2019
“YOUR RIGHTS ARE MY RIGHT , FIGHTING DISCRIMINATION AND PROMOTING EQUALITY “
- LICEUL TEHNOLOGIC “NICOLAE BĂLCESCU”-OLTENIŢA-ROMÂNIA
- ITIS LEONARDO DA VINCI-PISA, ITALY
- KOZGAZDASAGI POLITECHNIKUM ALTERNATIV GIMNAZIUM-BUDAPEST, HUNGARY,
- AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DA LIXA –LIXA-PORTUGAL
- LICEE PROFESSIONEL VALENTIN METZINGER-SAINT –AVOLD, FRANCE
- GYMNASIO LATSION- NICOSIA, CYPRUS
Programul de activităţi
- Primirea delegaţiei de 41 de elevi şi profesori din şcolile partenere.-Vizitarea bazei de tratament a Sanatoriului Balneoclimatic de Copii, Buşteni, România şi a Şcolii Gimnaziale Sanatoriale, Buşteni-Romania.
- Diseminarea proiectului Erasmus+ – Liceul Tehnologic” Nicolae Bălcescu”,Olteniţa, România
- Activitate ştiinţifică dedicată Zilei Mondiale a Apei – Determinarea experimentală a calităţii apei din diverse surse( izvor, fântână, râul Prahova, pâraie, afluenţi ai râului Prahova, lac Bolboci, reţeaua de apă potabilă, apa plată şi minerală îmbuteliată)- experimente realizate de elevi de la Şcoala Gimnazială Sanatorială- Buşteni
- Activitate artistico-umoristică – Sceneta “Vitamina C este inculpată”- autor-Iuliana Ciubuc, interpretare- elevi de la Şcoala Gimnazială Sanatorială, Buşteni
- Expoziţie de desene dedicate Zilei Mondiale a Apei si anului 2019- Anul International al Tabelului lui Mendeleev, la 150 de ani de la descoperire realizate de către elevi de la Şcoala Gimnazială Sanatorială, Buşteni. Desenele cu simbolurile elementelor chimice şi câte o proprietate sau utilizare, au fost realizate de elevi de la şcolile din Sinaia şi Buşteni- coord. pictor.prof. Tănase Mocănescu şi de elevi de la Şcoala Gimnazială Sanatorială, Buşteni, coord. prof. Nicoleta Fulău şi prof. Dan Guzu.
- Muzică folk interpretată la voce şi chitară de Carmen Bartza, împreună cu elevi de la Scoală Gimnazială Sanatorială, Buşteni.
Activităţile dedicate zilei Mondiale a Apei sunt incluse şi într-un parteneriat
„USA-ROMÂNIA- AFRICA”
, proiect educaţional transcontinental, intitulat
„WORLD CLASS SCHOOLS” , One Day, One Water, One Earth – Global Water Day- March 22
– coordonator director executiv, prof. Mike Cunningham (Texas-USA), diseminate şi prezentate online în şcoli din România şi Africa.
Cuvântul de bun venit, pentru delegaţiile străine, a fost adresat în limbile ţărilor participante, precum şi traducerea în limba engleză a programului de activităţi şi prezentarea materialului power point au fost realizate de prof. Dan Adrian Guzu.
Dintre şcolile din România care s-au implicat online în proiect amintim câteva:
- Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” Beiuş-BH, coord. prof. Diana Hădărean
Şcoala Gimnazială „Gh. Popescu” Mărgineni, Slobozia,OT, coord. prof. Iuliana Traşcă
- Liceul Teoretic Teiuş, Scoala Gimnazială Ciugud, jud AB, coord. prof. Cornelia Draşovean
- Şcoala Gimnazială „Constantin Mota” Mediaş, SB, coord. prof. Liliana Trifa
- Şcoala Gimnazială Ipoteşti, SV, coord. prof. Simona Mirăuţi,
- Colegiul Naţional „Neagoe Basarab” Olteniţa, prof. Mariţa Cucuianu,
- Şcoala Gimnazială Nr. 2,”Diaconu Coresi” Braşov, BV, coord. prof. Mariana Lazăr
- Şcoala Gimnazială Nr. 29, Galaţi, jud. GL, coord prof. Angela Chiroşcă
dar sunt mult mai multe scoli care au sarbatorit Ziua Mondiala a Apei.
Vă mulţumim tuturor pentru implicare!
A consemnat- prof. Iuliana Ciubuc, Buşteni-România
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.