Apa curata de la adancime
Vremea în care te duceai cu găleata la izvor si aduceai apa in casa a trecut de mult. Apa râurilor şi pârâurilor a devenit tot mai nepotabilă, plină de diferite microorganisme dăunătoare sănătății.
Sursa alternativa de apa a devenit aprovizionarea cu apa din pânzele freatice, de mică si de mare adâncime.
Îmi aduc aminte că eram copil si nu aveam frigider. Părinții mei băgau pepenii in găleata de puţ (fântână) si îl răceau. In acele vremuri nu existau sau erau foarte rare pompele submersibile care să fie folosite pentru a alimenta cu apă o casă.
Astăzi pe același principiu folosit de părinţii mei pentru a răcii pepenii sunt pompele de căldură care transformă apa geotermală în sursă de căldură sau agent de răcire.
Pompele de alimentare apă uz casnic au mai multe funcţii. Există funcţia de alimentare cu apă potabilă, cu agent termic de încălzire din pânzele geotermale si agent de răcire din tot din pânzele geotermale dar unde exista acea apă rece care îmi răcea mie pepenii in copilărie.
Pentru obţinerea acestor performanţe industria de forare s-a dezvoltat constant şi intensiv. Acum există companii specializate pe puțuri de apa, pompe de căldură, prospecțiuni etc.
În cadrul operațiunilor de forare trebuie să existe o colaborare perfectă între client şi un expert in domeniu, care îţi face recomandarea potrivita in ceea ce priveşte diametrul de forare care ar contribui la realizarea unei lucrări durabile.
Trebuie avută în vedere studierea competentă a hărţii geologice şi a celei hidrologice a zonei în care doreşti să execuți lucrarea. In condițiile în care dorești sa obții debite industriale, va trebui sa te orientezi după tubulaturi ale forajelor care sa aibă măcar 200 m. De obicei li se asociază acestora pompe de 6 țoli.
Odată executat forajul trebuie să ai în vedere condițiile de exploatare. Prima regulă – începe exploatarea imediat după finalizarea lucrărilor pentru că durata de viaţă a puțului va fi mai mare cu cât îl exploatezi între anumite limite de debit. Viteaza si o intensitate, un ritm de întreținere corespunzător.
Regula de aur – ai in vedere debitul din puțuri. Odată săpat puțul trebuie verificat debitul acestuia şi făcute ajustaje pentru a nu depăşi acest debit dar şi pentru a-l menţine în limite normale.
O alta regula – ai in vedere reviziile constante ale forajului.
Apa este elementul de bază a vieţii pe pământ iar dacă exploatarea resurselor supraterane a ajuns într-o criză acută ar trebui să privim cu atenție la ce ne oferă subsolul planetei.
Exploatarea resurselor subterane prezintă şi anumite riscuri: colmatarea puțurilor forate, înnisiparea forajelor, apariția coroziunii la nivelul coloanei filtrante, incrustarea apăruta la nivelul fantelor filtrelor lucruri ce necesită apelarea la specialistul care a realizat forajul pentru înlăturarea defecţiunii. Daca încerci să intervii singur de multe ori mai mult strici decât repari.
Ecodrill foraje este o firmă cu 10 ani de experiență care sapă puțuri pe tot teritoriul României utilizând cele mai noi utilaje în materie de foraje. Aceştia sapă puțuri de apa care pot fi de doua tipuri: puțuri de mica adâncime si puțuri de mare adâncime.
Daca vrei apa curată bea apa din pânza freatică.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.