Ia romaneasca si frumusetea ei






Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc, purtată de femei fiind confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic, fiind împodobită cu broderii executate manual, în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete.
Astăzi au apărut atâtea stilizări ale acestui vestmânt popular încât numărul de stiluri a explodat. Erau si înainte ii diferite in funcție de zonele geografice, dar stilul de baza era același, cu mici variaţii.
Modelele broderiilor și podoabelor diferă de la o zonă la alta de la Suceava până în zonele sudice si sud-vestice ale arealului de răspândire a etniei românești. În Moldova s-au purtat în special râurii costișați / chezuri / piezuri – adică oblici. În sud, s-au purtat râurii în șiruri verticale; fie multe și fine, ca în Râmnic sau Ilfov, fie râuri copleșitori, compuși din motive mari și late, cu nume specifice, pentru Muscel “codri”, “șerpeasca”, etc. Pe ambele maluri ale Oltului și în Oltenia, s-au purtat mai mult râurii “înfurcați” ca niște ramuri (furci) care pleacă dintr-un ax de simetrie numit “cosoi”. In Gorj apare tipul de râuri numiți “săbiate”; cosoiul dispare și fostele ramuri sunt acum benzi evidente, care se întâlnesc pe centrul mânecii, în unghi.
În privinţa culorilor acestea sun foarte variate. De la culorile sobre, dar plăcute, din nordul tarii se ajunge la culori calde, în mai multe nuanțe de roșu, auriu, ocru, în sudul ţării.
Dacă vrei o ie nationala trebuie să ştii ca alegerea ta va fi foarte dificilă ţinând cont de imensa varietate de ii care sunt pe teritoriul României.
Ia romaneasca si frumusetea ei
Vara trecuta după ce am fost cu șotia intr-un scurt sejur in Olanda. In garderoba ei se afla si o ie românească care a fost foarte apreciata de trecători pe strada, de convivi in restaurante peste tot.
O întâmplare haioasa a fost când ieșind la plimbarea pe străzile orășelului Olandez unde eram un comerciant i-a oferit șotiei mai multe pulovere dama, destul de scumpe în schimbul iei. Era un câștig foarte mare pentru noi. Am urcat la hotel, soția s-a schimbat cu altă bluză şi am făcut schimbul. Erau trei pulovere, creaţii ale unor mai designeri internaționali, pulovere pe care nu cred ca ne-am fi permis sa le cumpărăm în ţară. Ulterior am venit la magazinele din România care comercializau produsele celebrilor designeri, iar proprietarii magazinelor mi-au confirmat faptul că sunt originale.
Pentru mine orice ie româneasca este unica, dar face parte din experiența noastră sufleteasca. Nu îmi provoacă excese de comportament si admirație. Face parte din cultura mea intima.
Cu toate acestea sunt anumite lucruri care mă încântă la civilizațiile cu care vin în contact. Spre exemplu Vaticanul şi Colosseumul mi-au incantat ochii si sufletul. Pământul salvat din mare de către Olandezi aşijderea.
Important pentru o dreapta apreciere, în opinia mea este ca sa trăiești intens în mediul tău. Mediul în care am trăit si am crescut este cultura româneasca.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.