Cand sunt alunitele o problema?






O recomandare general valabila privind alunitele este monitorizarea acestora si eventualele modificari care apar. In fapt putini stiu sa faca distinctia, asadar vizitele periodice la medicul dermatolog sunt necesare.
Putini stiu ca exista riscul ca alunitele sa devina cu risc cancerigen, de aceea examinarea de catre un medic va putea depista in timp util si in faza incipienta o problema atat de grava. Alunitele, in majoritatea cazurilor, apar ca urmare a expunerii la soare. In cazul femeilor alunitele apar pe corp si dupa nastere, iar in cazul barbatilor apar in zona picioarelor, pieptului sau pe spate. Nu este totusi exclus sa se formeze si la nivelul scalpului, pe talpi si pe degetele de la picioare.
In termeni pur medicali alunitele, se numesc si nevi. Pot fi pigmentari sau de culoarea pielii, proeminenti sau plani. Pot fi de forme diferite, mai adesea rotunde sau ovale. Dimensiunea nu depaseste 6 mm.
Cand sunt alunitele o problema?
In cazul in care pacientul are multe alunite pe tot corpul si acestea sunt greu de urmarit, medicul specialist dermatolog poate realiza o procedura numita molemapping. In cadrul centrului medical Alma, asa cum este mentionat si in cadrul paginii oficiale https://almaclinic.ro/, serviciile de dermatologie-venerologie vizeaza dermatoscopia, analizarea cu dermatoscopul a leziunilor pielii, a alunitelor de asemenea, in vederea depistarii precoce a melanomului malign.
Cand apelati la un medic
Sunt unele aspecte care ingrijoreaza si ar trebui sa va trimita la medic in cel mai scurt timp. Astfel de situatii se pot referi la orice modificare de aspect a alunitelor:
- Asimetria – cand una din parti este marita in volum sau cu o altfel de forma.
- Cand marginile sunt neregulate.
- Cand culoarea alunitei se schimba, ceea ce poate fi un semn de boala a pielii.
- Cand se modifica diametrul alunitelor.
- Cand sangereaza sau suprafata sa devine aspra. De asemenea, senzatia de mancarime sau chiar durere sunt semnale de alarma.
- Cand apar alunite noi de culori si forme diferite fata de celelalte.
Aceste aspecte sunt valabile atat pentru alunitele plane, care se pot extinde, cat si pentru cele in relief, palpabile. Examinarea alunitelor se poate face chiar lunar, mai ales pe perioada verii, cand ne expunem mai mult la soare sau in perioade in care frecventam solarul.
Recomandari
Extirparea unei alunite are la baza ratiuni medicale sau cosmetice. In orice caz, medicul specialist este cel care recomanda procedura. Aceasta masura este una extrema. Alunitele nu impun un ritual de ingrijire, ci atentie. Spre exemplu, trebuie evitate traumatismele si expunerea prelungita la soare. Cremele de protectie solara trebuie folosite pe tot parcursul verii.
In timp, pacientul trebuie sa urmareasca eventuale modificari la nivelul alunitelor. Atat cele normale, plane, cat si cele in relief se pot transforma in cancer. Chiar si asa, sansele de vindecare sunt foarte mari, descoperit in faza incipienta. O grija in plus va fi asadar orice simptom asociat cu alunitele, mancarimi, sangerari etc.
Programeaza un consult la dermatolog! Afla din cadrul paginii almaclinic.ro cum poti beneficia de consult decontat de CAS. Mai multe detalii iti pot fi oferite si daca suni la clinica, numerele de telefon fiind afisate pe site.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.