Respect fata de muncitori

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Astazi am luat la ocazie un muncitor care lucra la un gater. I se citea tristetea in priviri si mi-a multumit ca am oprit fiindca daca mai intarzia, l-ar fi certat patronul care l-a invoit doua ore sa isi rezolve problemele in oras. Fiindca si eu astept forta de munca din afara pentru ferma mea, i-am luat rapid interviu:

-Munciti greu acolo?

-Va dati seama. Sunt la gater, ne vin camioanele unul dupa altul si la punctul de lucru unde sunt eu suntem 2 muncitori, la celalalt 5.

-Aveti liber sambata si duminica?

-Duminica de la ora 13. Atat.

-Salariul trebuie sa fie foarte mare nu? Ridicati toata ziua si va distrugeti sanatatea.

-Minimum pe economie, adica 1450 de lei. Nu avem sarbatori, nu avem concedii, cand avem nevoie de o invoire de o zi, se faca mare scandal.

Omul este amarat si degeaba imi intinde 3 lei, ii dau inapoi sa isi cumpere o cafea sau un suc.

Nu as putea sa imi transform angajatii in robi, dar eu nu am gasit forta de munca la noi, ci am solicitat muncitori strainatate Sri Lanka pentru ferma mea, in perioada campaniei. Suntem in luna mai, iar in iulie vor fi adusi. Pana atunci le pregatesc cazarea si pun la punct cantina, unde vor servi micul dejun, pranzul si cina. Consider ca omul care lucreaza pentru tine trebuie respectat si este inuman sa il transformi intr-un sclav.

Tocmai de aceea drepturile oricarui salariat constau in:

-concedii. Neaparat dupa un an de munca intensa, corpul si mintea au nevoie de repaus. O luna, muncitorii mei se duc pe rand in concedii, fiindca ii ajut si cu rezervarea si ii si indrum ce anume sa aleaga.

-zile libere, cand au o problema in familie. Se stie foarte bine ca salaritul are dreptul la 5 zile libere, in cazul decesului parintilor si sotului si mai putine pentru frate, sora sau bunic. Inteleg si daca vreunul dintre ei doreste sa mearga la un consult sau sa isi faca analize.

-liber in sarbatorile legale. Numai in cazuri exceptionale ii chem la munca si atunci prin rotatie si le platesc dublu.

-alocatii pentru copii, prime de sarbatori.

Eu cred ca un sef prin asta isi arata superioritatea fata de angajatii sai si le castiga respectul prin marinimie. Doresc sa mai adaug faptul ca nu fac diferente intre oameni, sa invoiesc numai pe unii si altora sa le refuz acest drept. De ce am alec muncitori din Sri lanka? Fiindca oamenii din acesta tara au nevoie de un loc de munca, iar romanii refuza sa lucreze in agricultura, cel putin in tara lor. Prefera sa culeaga portocale sau banana in alta tara, desi nu castiga atat de mult. Poate este mirajul migrarii catre alte zari. Asiaticii sunt iuti (in sensual bun al cuvantului, nu iuti la manie), nu consuma alcool si sunt constiinciosi.

Firmele de recrutare atat cea din Romania, cat si partenerele ei externe isi fac cu prisosinta datoria. Muncitorii trec prin 3-4 filtre serioase pana ajung sa lucreze in tara, iar eu ii pot testa, daca doresc asta, online. Ma pot duce si in tara lor sa ii vad si sa comunicam in engleza.

Nu este mai complicat sa angajezi mana de lucru straina, decat ai angaja un conational, fiindca Jordanriver.eu se intereseaza de toate actele si isi asuma si aducerea in tara a acestor muncitori.

Sunt fericita ca vor veni si ca datorita lor recolta mea va fi culeasa la timp. Zmeura se coace multa in acelasi timp, iar eu posed tarlale intinse, in plus am nevoie de muncitori si pentru fabrica de conserve din fructe si legume.
Colaborez de mult timp cu Jordanriver.eu si sunt 100% multumita. De regulat aduc forta de munca in perioada campaniilor, dar multumirea este reciproca: muncitorii straini se duc cu bani, dupa 3-4 luni, eu rezolv toate problemele cu ei.

Nu va lasati fructele neculese, dragi fermieri, fiindca mi se pare ca este un mare pacat sa irositi darurile cerului. Un fruct este bun si pentru un batran si pentru un bolnav sau un copil.

Aduceti mana de lucru straina sa va ajute la recoltat, fiindca sunt muncitori de elita, triati cu atentie de firmele care ii recruteaza.
Purtati-va omeneste cu cei care lucreaza pantru voi!

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.