Scurta istorie a telefoanelor





In 1956 aparea pe piata, pentru prima data, primul telefon mobil. Acesta a aparut in SUedia iar compania fondatoare si-a pastrat numele pe buzele oamenilor pana in ziua de astazi – Ericsson. Acesta a aparut dupa ce sovieticii au incercat in prima faza sa testeze cu succes lansarea conceptului de telefonie mobila prin intermediul unei retele si a unei masini aflata in miscare.
De-a lungul timpului, aceste telefoane clasice care au ramas predominant in amintirea noastra, s-au lansat chiar si in Romania, acaparand piata utilizatorilor de rand.

Primul pas in Romania catre reteaua de telefonie mobila a fost reprezentat de catre telefoanele fixe si cele publice. Inainte de 1960 telefoanele cu fir si receptor erau extrem de populare. Ba mai mult! Era considerat un lux sa poti detine un astfel de telefon si sa poti inaugura o conversatie. Genul acesta de telefon se regasea doar in casele oamenilor de prestigiu, ale liderilor si boierilor, in timp ce oamenilor de rand nici nu le-au trecut prin cap nivelul la care va ajunge tehnologia in zilele noastre. Usor, usor, s-au integrat pe piata aceste telefoane fixe care nu lipseau aproape din nicio gospodarie.
N-au incetat sa apara telefoanele publice care se mai regasesc pe alocuri si in zilele noastre, insa mai putin functionale, locul acestora fiind acaparat de catre telefoanele mobile aka smarphone-urile din ziua de astazi. Tin minte de parca ar fi fost ieri, cum stateam la cozi in asteptarea unei conversatii telefonice cu cei dragi. Cartelele aveau o anumita suma de care puteai conversa doar cateva minute. Oamenii stateau indelungat la rand si erau nevoiti sa schimbe cartele peste cartele, dar putini isi permiteau sa realizeze astfel de conversatii lungi, asa ca se limitau la vorbe scurte si la obiect. O cartela era echivalentul a cateva minute de conversatie. Intr-un final, copil fiind, imi facea placere sa colectionez acele cartele, pe care mai apoi le schimbam cu dublurile celor din jurul meu.
Usor si-au facut loc in casa mea primele telefoane fara fir, acele telefoane imense ale unor marci consacrate. Conversatiile luau alta intorsatura. Deja puteam trimite si mesaje sub forma de text si s-a remarcat si aparitia primelor jocuri de telefon ca vestitul Snake.
Desi dimensiunea si forma acestora nu era intocmai practica, au fost totusi o aparitie care a rescris regulile in materie de telecomunicatii.
Cea mai recenta creatie in materie de telefoane mobile sunt bine cunoscutele smartphone, acele telefoane mobile de care ne bucuram cu toata fiinta la momentul actual.
Pe parcursul ultimilor 10 ani, aceste smartphone-uri au cunoscut si ele o dezvoltare de amploare. La inceput telefoanele mobile s-au transformat din “caramizi” in telefoane slim, finute si discrete, usor de strecurat in buzunare, asa cum au fost si primele smartphone-uri. Acestea au schimbat intreaga experienta a telecomunicatiilor prin utilizarea tactila si o simpla atingere de ecran, in detrimentul unor buttoane diverse. Astazi ne bucuram de smarphone-uri cu un ecran de zeci de ori mai mare, o camera pana la 30 ori mai puternica si un design extrem de modern.
In prezent, cu ajutorul telefonului mobil poti face absolut toate lucrurile pe care ti le propui, de la bussiness, la relaxare.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.