Care este durata de viata a unui implant dentar?
Primul implant dentar a fost inventat de medicul chirurg ortoped Ingvar Branemark in 1952. Medicina dentara a continuat sa evolueze, astfel incat succesul clinic de integrare a implanturilor dentare sa reprezinte un succes. In zilele noastre, in stomatologie, implanturile dentare reprezinta o noua sansa la o dentitie fixa pentru pacientii care isi pierd dintii. Prin inserarea unui implant dentar se ofera pacientilor increderea de sine si creste satisfactia desfasurarii unei vieti sociale normale.
Care este durata de viata a unui implant dentar?
Este posibil sa fi auzit deja ca durata de viata a unui implant este de 25 de ani sau chiar mai mult. Acest lucru este posibil doar in cazul in care acesta este foarte bine ingrijit de catre pacient. De asemenea, durata de viata poate sa scada, in functie de bolile associate ale pacientului.
Iata cativa dintre factorii principali care pot influenta durata de viata a implantului tau:
- Pastrarea unei bune igiene dentare zilnic, care trebuie sa includa: periajul dentar, de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura si utilizarea dusului bucal, pentru curatarea spatiilor dintre coroanele dentare si implanturi.
- renuntarea la obiceiurile vicioase de strangere a creionului/ pixului intre dinti precum si evitarea deschiderii diferitelor obiecte cu dintii
- mentinerea unui stil de viata sanatos si a unei diete echilibrate
- evitarea alimentelor dure
- vizita regulate intr-un cabinet stomatologic (o data la 6 luni) pentru o igienizare profesionala si evaluarea statusului dentar
Care este durata de viata a implanturilor in cazul in care este nevoie de aditie osoasa?
Aproximativ 10% din pacientii care au nevoie de implanturi dentare necesita si o interventie de aditie osoasa. Pierderea osoasa poate fi cauzata de :
- existenta unui proces infectios
- extractia dintelui de foarte mult timp
- traumatism
Exista in principiu patru modalitati de aditie osoasa:
- grefa autologa: pacientului i se recolteaza o cantitate mica de os din alte zone ale corpului (tuberozitate, menton, sold, tibie) apoi este plasat la nivelul defectului osos care urmeaza sa primeasca implantul dentar
- alogrefa: este folosit os uman, provenit de la altcineva
- xenogrefa: aceasta grefa are provenienta animal, de obicei bovina
- grefa aloplasta: in loc de os, grefele aloplaste sunt de natura sintetica (grefe din fosfat de calciu care pot fi resorbabile sau non-resorbabile)
Cum stiu daca implantul meu dentar trebuie schimbat?
Daca pacientul respecta cele doua vizite anuale in cabinetul stomatologic, acesta ar putea afla din timp daca osul de la nivelul implanturilor a suferit modificari. In acest fel se poate interveni inca din faza incipienta, daca este cazul. De asemenea, integrarea osoasa a implanturilor poate fi monitorizata si prin radiografii de control.
Complicatii post inserare de implant care pot sa apara:
- infectii la nivelul implantului (periimplantita)
- afectarea unor tesuturi sau unor nervi
- afectarea sinusurilor maxilare
Care este rata de success a implanturilor dentare?
Potrivit unui studiu realizat in America, de catre Asociatia chirurgilor oro-maxilo-faciali, implanturile dentare prezinta o rata de success de 97%. Succesul acestora depinde de locul unde sunt plasate, de sanatatea pacientului si de stilul de viata al acestuia. Asigura-te ca ai ales un medic stomatolog bun, profesionist si cu experienta de la care vei primi toate informatiile necesare intr-un mod transparent. Alege calitatea tratamentelor stomatologice deoarece in timp costul unui simplu tratament ar putea creste daca se folosesc materiale si tehnici indoelnice.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.