Muzeul de Istorie si Etnografie de la Chirnogi





Începând de joi 26 septembrie comuna Chirnogi din județul Călăraşi se poate lauda cu propriul Muzeul de Istorie si Etnografie. In imaginea de mai jos puteți vedea șirul imens de mașini care au adus pe participanții la acest eveniment.

Festivitatea a început cu o slujba religioasa si a continuat cu speech-urile oficialităților locale, dar şi a celor veniți de peste Dunăre, de la Tutrakan – vechea Turtucaia. Laude a primit domnul doctor în arheologie, Done Șerbănescu director onorific al muzeului, dar si dl Relu Cotoban actualul diriginte al postei și arheolog amator.
Muzeul de Istorie si Etnografie de la Chirnogi
Dl profesor Danciu Sorin director la inspectoratul județean de cultură Călărași în alocuțiunea sa a menționat importanța acestui muzeu, dar a vorbit şi despre stăruința dlui Șerbănescu în realizarea sa.
La eveniment a luat cuvântul si dl profesor Constantin Tudor, urmat apoi oaspeții bulgari. Din partea bulgară a vorbit primărița din Şumenţi, dna Kalina Mihailova, dl director al muzeului din Tutrakan, dr profesor Peter Boychev, directoarea casei de cultura din Nova Cerna, Dora Todorovka.
Din păcate Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Oltenița, păstorit de dl Șerbănescu aproape o jumătate de secol nu a avut curiozitatea de a trimite un reprezentant, măcar din curtoazie. Aceasta în ciuda faptului că a primit invitație din partea primăriei Chirnogi.
Muzeul de Istorie si Etnografie de la Chirnogi
Lucru ce trebuie menționat este faptul ca muzeul a fost realiza cu multă muncă si pasiune dar fără nici un efort financiar din partea Primăriei. Primarul localității, Irinel Roman a promis ca pentru anul viitor sa aloce fondurile necesare funcționarii și dezvoltării acestui așezământ de cultură.
Vizitarea muzeului a fost o surpriza pentru mine. Profesionalismul unui specialist, dl dr. Done Șerbănescu și-a spus cuvântul. Încăperile arata ca un muzeu real și cu vechime. Pe lângă obiectele etnografice sunt o sumedenie de exponate ale unor obiecte vechi de mii de ani. Un loc de seama îl ocupa în cadrul muzeului o camera țărăneasca de la începutul secolului XX.
Muzeul de Istorie si Etnografie de la Chirnogi Muzeul de Istorie si Etnografie de la Chirnogi Muzeul de Istorie si Etnografie de la Chirnogi Muzeul de Istorie si Etnografie de la Chirnogi

Un exponat inedit este şi o mânușă de lemn folosita la seceriș si care proteja mâinile secerătorului de la eventuale accidente. Mai multe puteți afla trecând porțile muzeului care momentan se afla într-o clădire din incinta şcolii nr 3 din Chirnogi.
Alte articole despre eveniment:
Comuna Chirnogi are muzeu de Etnografie.
Comuna Chirnogi are începând de vineri Muzeu de Etnografie și Istorie Locală
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.