Jose Mujica, prşedintele uruguayan

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Luptătorul de guerilă devenit președinte  Jose Mujica

Luptătorul de guerilă devenit președinte Jose Mujica

Jose Mujica, cel mai bătrân şef de stat în funcțiune, este născut pe născut la 20 mai 1935. Jose Alberto Mujica Cordano este un politician din Uruguay și un fost luptător de guerilla, membru al partidului Frente Amplio și preşedinte ales al țării, din 2009. Este vegetarian, se consideră ateu și este  “cel mai sărac președinte din lume”, donându-și aproximativ 90 la sută din salariul său lunar organizațiilor de caritate și micilor întreprinzători.

În 2005, Jose Mujica s-a căsătorit cu Lucía Topolansky, alt combatant din guerilla uruguayană,  membru al grupării Tupamaro și senatoare în prezent, după mulți ani de concubinaj. Ei nu au copii și trăiesc la  o fermă austeră, în marginea capitalei Montevideo, unde cultiva crizanteme pe care la vând. El a refuzat  să trăiască în palatul prezidențial, opulent, şi să  folosească de  personalul ce-i era destinat. Soția sa deține ferma unde trăiesc. Unii uruguayenii îl văd ca pe “un fost luptător de  gherilă , care crește flori la o mică fermă “.

Jose Mujica, acest personaj insolit, trăiește ghidându-se după 10 principii de viață care includ toleranța, iubirea şi respectul.

Despre materialism

„În lumea de astăzi, oamenii par că s-au născut doar pentru a consuma. Atunci când se opresc din asta au un sentimnet de frustrare şi devin auto-marginalizaţi”.

Despre sărăcia la nivel mondial

În prezent am putea recicla aproape tot. Dacă am fi cu adevărat prudenţi, 7 miliarde de oameni din lume ar putea avea tot ce au nevoie. Politica la nivel mondial ar trebui să fie într-o asemenea manieră. Din păcate, noi gândim în termeni de indivizi şi ţări, ci nu ca specie.

Despre modestie

„De îndata ce politicienii ajung tot mai sus încep să se simtă regi. Pentru mine, o republică înseamnă că nimeni nu e mai presus decât celălalt. Urăsc locurile fastuoase, covoarele roşii, precum şi oamenii din spatele tău care îţi spun – Da, domnule.”

Sursa Adevărul

Jose Mujica este un politician uruguayan. Montevideo, capitala Uruguay-ului, este situat în sudul țării, în partea nordică a foarte largului estuar al râului Plata, în America de Sud. Ei din păcate nu au un râu ca Dâmboviţa care să le traverseze capitala. Poate din această cauză Jose Mujica nu încurajează corupția și ilegalitățile.

Lucia Topolansky, actuala Primă Doamnă a Uruguay-ului

Lucia Topolansky, actuala Primă Doamnă a Uruguay-ului

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte