Reciclarea- calea viitorului!
Este pe cat se poate de adevarat ca reciclarea ar putea fi unicul lucru care ne-ar putea salva planeta de la poluare. Desi conceptul de a recicla nu este ceva nou, in Romania a fost cam greu sa se mobilizeze oamenii catre reciclare, insa firme precum Cleanrecycle.ro se ocupa de acest fenomen. O lume fara deseuri pare ideala, insa trebuie sa muncim multe pentru a obtine acest lucru.
Reciclarea- calea viitorului!
Procesul reciclarii implica trei pasi importanti. Primul lucru este colectarea corecta a deseurilor in cosuri de gunoi separate, depozitarea acestora, curatarea si procesarea lor pentru a putea fi transformate in alte obiecte folositoare. Pentru o colectare eficienta, ambalajele, sticlele si alte recipiente trebuie spalate pentru a evita contaminarea celorlalte produse. Procesul de reciclare difera in functie de materiale, iar unele dintre acestea, cum ar fi aluminiumul si sticla, au avantajul de a putea fi topite de nenumarate ori. A doua etapa se refera strict la realizarea noilor produse din materialele salvate, iar intregul proces se finalizeaza cu o alta etapa care tine de consumatori si anume achizitionarea unor produse realizate din materiale reutilizate. Acest proces complex are numai beneficii daca tinem cont de faptul ca resursele planetei sunt extrem de limitate si astfel putem repune in circulatie o multime de materii prime, care altfel ar fi fost irosite. Pentru a avea o planeta sanatoasa si un aer cat mai curat trebuie sa aplicam cateva idei esentiale:
-Colectarea deseului menajer in cosurile de gunoi selective;
-Reutilizarea si inlocuirea anumitor obiecte de plastic, precum pungile de plastic, ustensile si farfurii, pahare pentru apa si cafea de unica folosinta, etc;
-Achizitionarea unor produse consumabile in vrac sau sub forma unor pachete mari poate fi o varianta mai buna in comparatie cu produsele ambalate individual.
Schimbarea trebuie sa plece de la noi, dar si de la companii care produc deseuri in cantitati mari. Exista atat de multe lucruri utilizate zilnic care pot fi reciclate si transformate in obiecte noi. Doar punand separat cutiile de cereale, dozele de sucuri si bauturi, hartie si sticle/ obiecte de plastic in cosurile de gunoi special create pentru aceasta destinatie, ne asiguram ca in natura ajung mai putine deseuri. Printre primele masuri pe care o companie le poate lua ar fi reducerea cantitatii de hartie imprimata zilnic si depozitarea in locuri corespunzatoare a aparatelor electronice stricate, precum laptopuri, calculatoare, imprimante, copiatoare si telefoane vechi. Cu pasi mici se poate face o diferenta enorma!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.