Tu ce stii despre motoarele electrice? Explicatii pe intelesul tuturor

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Atunci cand vorbim despre motoarele electrice, gandul ne zboara automat la modul in care sustin industriile de pe piata. Ce fac ele mai exact? Motoarele electrice, numite si electromotoare, sunt dispozitive electromecanice. Rolul lor este de a transforma elergia electrica in energie mecanica. Schimbarea poate fi realizata si invers? Bineinteles, insa aceasta este treaba generatoarelor electrice.

Constructia lor este una complexa, sunt formate din elemente componente cu un rol bine definit – scopul lor este de a asigura functionarea optima a motorului electric, intocmai dupa principiul sau de functionare. Exista mai multe tipuri de motoare electrice despre care iti voi spune in cele ce urmeaza.

Clasificarea motoarelor electrice

Dupa tipul curentului electric ce le parcurge, motoarele electrice, electromotoarele, se impart in:

  • Motoare de curent continuu
  • Motoare de curent alternativ

Motoarele de curent alternativ se impart in cateva sub categorii in care se regasesc si motoarele monofazare si cele trifazate – disponibile pe euro-industrial.ro.

Trebuie sa stii ca indiferent de tipul motoarelor, ele sunt construite din doua mari componente – stator si rotor. Ce rol au? Ei bine, statorul, dupa cum reiese din denumire, este parea fixa a motorului, aflata la exterior (inclusiv si carcasa fare parte din stator).

In interior se afla rotorul, partea mobila a unui motor electric. Infasurarea rotorica este sustinuta de componentele roturului – axul si armatura rotorica. Intre cele doua componente principale, stator si rator, se afla intrefierul – portiune cu aer. Interfierul contribuie la miscarea rotorului fata de stator. De retinut! Rosimea intrefierului este indicatorul care face diferenta intre performantele motoarelor electrice.

Despre motoarele electrice disponibile la Euro-Industrial

Avand in vedere ca ai aflat deja caracteristicile de baza ale motoarelor electrice, iti voi spune cum se prezinta cele de la Euro-Industrial. De exemplu, cele monofazate sunt disponibile in doua variante – cu un condensator sau cu 2 condensatori (condensator = dispozitiv ce inmagazineaza toata energia produsa sub forma unui camp magnetic). Totodata, au puteri cuprinse intre 0.12 kW si 3 kW. Carcasa este din aluminiu si pot exercita intre 3.000 si 1.500 rotatii pe minut.

Motoarele electrice trifazate au talpi demontabile si carcasa de aluminiu, precum cele monofazate. Poti alege in functie de clasa de eficienta – IE2, IE3 sau IE4. IP55 standard si garantia de 2 ani sunt alte caracteristici de baza ale motoarelor trifazate. Vezi site-ul euro-industrial.ro pentru si mai multe detalii.

Informatii extra

  • Motorul electric trifazat este cel mai raspandit motor electric
  • Avand in vedere ca ele difera in functie de putere, motoarele electrice sunt folosite la diferite aplicatii. Exemple: dispozitive electronice (imprimanta, hard disc), actionari electrice ce necesita o putere foarte mare (macarale, locomotive) si asa mai departe.
  • Motorul electric este inventia lui Michael Faraday, in 1832, folosind electicitatea.

Se poate spune ca de acum incolo iti va fi mult mai usor sa alegi un motor electric, avand in vedere ca stii ce sta la baza sa. Nu uita sa arunci o privire pe euro-industrial.ro pentru a inspecta toata gama de motoare electrice disponibile, nu doar cele monofazate si trifazate fac parte din catalogul disponibil.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte