Modul de functionare al unei imprimante 3d si utilizarile acesteia

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Modul de functionare al unei imprimante 3d si utilizarile acesteia
Modul de functionare al unei imprimante 3d si utilizarile acesteia

  Imprimanta 3d a aparut pentru prima oara in anul 1980, insa de atunci si pana in zilele noastre, aceste modele au evoluat si si-au gasit utilizarea in aproape orice domeniu de mare interes pentru omenire. Astfel, in anul 2002 a fost utilizata tehnica print 3d in medicina, pentru a printa primul rinichi, iar in anul 2011 a fost printat 3d primul avion. Insa, acestea sunt doar doua exemple, caci au fost realizate multe alte obiecte si prototipuri din diverse materiale, precum metalul, sticla, plasticul, ceara, rasina sau ceramica. Pe scurt, imprimanta 3d poate crea orice obiect atunci cand este utilizat un model digital realizat cu ajutorul unui software de modelare 3d.

Ce presupune procesul print 3d?

  Pentru a putea realiza un obiect tridimensional, va avea loc un proces de aditie controlata, mai exact materialul utilizat va fi adaugat strat peste strat, pana la realizarea obiectului, exact ca si in modelul digital. Straturile reprezinta de fapt cate o sectiune orizontala a obiectului, iar toate acestea vor fi imbinate gradual, formand obiectul in forma finala.

   Toate modelele de imprimanta 3d functioneaza pe baza acestui proces de aditie, insa exista mai multe tipuri de tehnologii. Singura diferenta dintre ele este modul in care este creat fiecare strat si cum sunt alipite toate.

   Totusi, pentru a putea crea un obiect tridimensional folosind o imprimanta 3d este necesar ca, in prealabil, sa existe un model digital sau o schita computerizata, realizata cu ajutorul unui software de modelare CAD sau cu ajutorul unui scanner 3d, care utilizeaza anumiti senzori cu ajutorul carora se poate crea forma spatiala a obiectului care se doreste imprimat cu tehnica print 3d.

  Mai apoi, imprimanta 3d poate crea obiectele conform modelului digital tinand cont de materialul sau amestecul de materiale folosite, pentru a crea compozitia acestuia, atat cea interioara, cat si cea exterioara.

  Atunci cand este utilizata o imprimanta 3d destinata uzului personal, dimensiunea maxima a unui obiect tridimensional poate fi 30x30x30 cm.

Cum imbini trecutul si viitorul intr-un mod cat mai interesant?

   Unul dintre domeniile unde s-a reusit imbinarea tehnicii print 3dcu ceea ce oamenii au realizat utilizand munca manuala este olaritul. Acest mestesug este vechi si a fost utilizat de catre oameni pentru a realiza obiecte cu ajutorul carora sa isi poata pastra si prepara hrana.

  Ca si materii prime, pentru olarit este utilizata argila plastica si pamantul galben, iar pentru a putea realiza obiecte ceramice este necesara parcurgerea mai multor pasi si etape, insa cel mai important pas este arderea, cu ajutorul careia se pot obtine obiecte din ceramica.

Modul de functionare al unei imprimante 3d si utilizarile acesteia

  In zilele noastre, datorita unei imprimante 3d ceramica pot fi realizate aceste obiecte tridimensionale utilizand tehnica print 3d, iar totul devine mult mai usor, insa si timpul necesar pentru realizarea lor este mult mai mic.

  Exista anumite firme specializate in design-ul acestor obiecte care realizeaza modele digitale care pot fi printate de catre toti posesorii unei imprimante 3d ceramica. Si ce poate fi mai frumos si interesant decat sa folosesti vase, farfurii sau oale create de tine?

  In acest fel, tehnica 3d poate aduce o noutate in orice domeniu si poate imbina cu folos tehnicile vechi cu cele noi.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte