Ai suferit o pierdere? Adysim te ajuta
Viața începe cu nașterea. Durerile nașterii sunt una din bucuriile unei mame. Pruncul vine pe lume cu greu. Bucuria este mare! Dar trebuie știut ca mai există un capăt al vieţii…..sfârșitul. Cel mai adesea el intervine pe nepregătite. De ce? Rudele nu vor să creadă ca evenimentul se va petrece si lasă pregătirile pe mai târziu.
„Târziul” ne prinde in situații in care in care nu prea mai știm ce sa facem. De multe ori rudele vin cu soluții contradictorii ceea ce ne încarcă bugetul cu sume indecente.
Adysim este soluția celor care au căzut în suferinţă din București si zonele limitrofe. Compania vine in ajutorul persoanelor îndoliate, în clipe de maxima suferință, preluând, atat cât le este permis, sarcinile aferente ceremoniei de înmormântare.
Din păcate am fost martorul unei înmormântări dintr-un cătun din Romania. Un preot tânăr a încercat de-a lungul vremii, de când a venit în cătun, să debaraseze persoanele in vârstă de obiceiuri păgâne asociate acestui eveniment. Totuşi înmormântarea a devenit o nunta cu lăutari. Pentru parastas¹ sau cum s-o numi masa a fost tăiat un porc şi un viţel ca sa mănânce tot satul. ( din păcate familia îndoliată nu deținea si alte animale, deci a rama sfara o sursa de subzistenţă) Discutând cu preotul acesta mi-a spus că astfel de parastase sunt exemple de trufie şi sunt pedepsite in biserica creştină. Totuşi oamenii sunt greu de schimbat.
Ai suferit o pierdere? Adysim te ajuta
Un alt obicei pe care l-am văzut la toate înmormântările este faptul că cei care vin sa sărute pe cel decedat, ca să își ia rămas bun, pun bani la mana acestuia.
In discuțiile avute cu membri ai clerului, preoți, acest lucru nu are nici o importanţă. Nici ortul definit de cuvântul care a făcut însă „carieră“ în construcţia „a da ortul popii“, care îşi are originea într-o străveche practică păgână, punerea unui bănuţ mortului, la degetul mic al mâinii drepte, pentru ca acesta să-şi poată plăti vămile văzduhului nu este ceva care să aducă ușurare decedatului sau rudelor .
Iată ce se spune în lucrarea „INMORMANTAREA SI POMENIRILE PENTRU MORTI” publicată de Preot EUGEN DRAGOI în 2002 „Nu este potrivit si nici îngăduit ca pe icoana ori pe trupul mortului sa se așeze bani de către rude si cunoscuți. Cei care doresc sa sprijine bănește familia îndoliată pot sa o facă punând banii pe o tava care se poate așeza lângă sicriu ori in alta parte a casei” . Spargerea unui vas, o cana când mortul iese din casă, pentru că asta sperie şi spiritul şi îl face sa nu se întoarcă din drumul ce îl are de parcurs, este un alt obicei păgân ca şi multe altele. Deşi preoţii nu sunt de acord cu astfel de obiceiuri păgâne, ei nu le încurajează, dar nici nu se opun pe faţă.
Daca ai un astfel de eveniment dureros in familie este bine sa apelezi la www.servicii-funerare-nonstop.ro
¹ PARASTÁS, parastase, s. n. Slujbă religioasă făcută pentru pomenirea celor morți; p. ext. praznic care se face după o astfel de slujbă; pomană. ♦ (Pop.; concr.) Colac oferit preotului sau persoanelor care au luat parte la această slujbă. [Var.: (reg.) părăstás s. n.] – Din sl. parastasŭ, ngr. parástasis.
sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de blaurb. acțiuni
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.