Sapun pentru fiecare dintre noi






Dintre toate accesoriile de igiena personala, consider ca sapunul este cel mai important, deoarece este prezent in rutina zilnica si nu poate sa lipseasca. Fiecare persoana are o anume toleranta la diferite substante, de aceea s-au inventat mai multe tipuri de sapun. In gama magazinului sanito.ro gasim sapun Tork, care se deosebeste prin eficienta sa cand vine vorba sa eliminam bacteriile.
De asemenea, site-ul ofera si alte derivate ale sapunului Tork, precum sapun spuma, sapun crema, sapun lichid, sapun bara, dezinfectanti maini.
Desi masjoritatea dintre noi suntem familiarizati cu doua tipuri de sapun : solid si sapun lichid, exista chiar mai multe tipuri.
In comert regasim:
-Sapunuri tari;
-Sapunuri moi si sapunuri lichide;
-Sapunuri de toaleta si de ras;
-Sapunuri de praf;
-Sapunuri industriale;
-Sapunuri medicinale.
Sapunurile tari se obtin prin saponificarea grasimilor cu hidroxizi alcalini
Sapunurile de miez. Acestea sunt sapunurile obtinute din solutie apoasa prin precipitare cu electroliti. Aceasta actiune se mai numeste si salifiere si consta in adaugare de clorura de sodiu cristalizata sau de solutie apoasa saturata.
Sapunurile de miez contin cel putin 60% acizi grasi si se fabrica prin mai multe procedee, in functie de materiile prime intrebuintate pentru saponificare. Ca indicatie generala pentru obtinerea unui asemenea sapun se descrie una din cele mai vechi si mai cunoscute metode de lucru: se topeste grasimea sau amestecul de grasimi intr-un cazan de otel impreuna cu circa un sfert apa fata de greutatea grasimii. Continuand incalzirea, se adauga cate putin dintr-o solutie diluata de hidroxid de sodiu pana la formarea unei mase omogene. Apoi se adauga treptat o sulutie de hidroxid de sodiu mai concentrata si se fierbe pana la formarea unei mase transparente care se scurge uniform de pe spatula cu care se amesteca. Sfarsitul procesului de fierbere se recunoaste prin controlarea reactiei sapunului fata de fenolftaleina.
Sapunurile moi numite si sapunuri pasta sunt, in general, sapunuri de potasiu obtinute din grasimi cu un continut mare de acizi nesaturati. Ele se fabrica in general din acizi grasi si din carbonat de potasiu avand un continut in acizi grasi de circa 40%.
Pentru fabricarea sapunurilor moi se prepara mai intai un sapun cu un continut de acizi grasi de 45-46% numit “sapun de baza” acest sapun este redus apoi pana la un continut de acizi grasi de 38-40%.
Sapunurile lichide se prepara din sapunuri moi prin diluare cu apa (de preferinta bine distilata).
Prin sapunuri de toaleta se inteleg sapunuri folosite la spalarea si la ingrijirea pielii. Ele pot fi solide, lichide si in stare de pasta. Pentru fabricarea lor se folosesc numai grasimi de calitate superioara. Aceste sapunuri sunt in general colorate si parfumate, ele se fabrica din sapunuri de “baza”. Se admit maxim 0,1% alcalii libere si 0,3% sare.
Sapunurile praf sunt utilizate mai ales la spalarea rufariei fine. Ele se prepara din sapunuri de miez care se transforma in taietei, se usuca si se macina intro moara speciala.
La sanito.ro gasim cele mai bune sapunuri de la Tork!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.