De ce acoperisuri verzi?

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Implementarea acoperisurilor verzi in zonele urbanizate aduce multe avantaje pentru sectoarele publice, private, economice si sociale. In timp ce toate acoperisurile verzi au functii asemanatoare, fiecare proiect este unic, astfel incat performantele acoperisului vor varia in functie de regiune, clima, cladire si tip de acoperis verde. Desi in Europa se practica implementarea acoperisurilor verzi de foarte mult timp, in Romania lucrurile abia acum incep sa se miste. Insa, mai bine mai tarziu decat niciodata. Faptul ca am inceput sa ne miscam se datoreaza si unor asociatii precum Asociatia Cartier Aviatiei care a demarat proiectul “Acoperisul Verde”. Trebuie sa subliniem faptul ca proiectul este finantat de Fondul IKEA pentru Mediul Urban. Este un proiect indraznet, care a inceput deja sa dea roade si care a fost primit de comunitatea mai bine decat se spera. Asta pentru ca oamenii au inteles care sunt avantajele unui acoperis verde. 

Acoperisurile verzi reduc scurgerile apelor pluviale

In timpul ploilor abundente sau continue, scurgerile pot coplesi infrastructura colectarii apei pluviale. Mediile de crestere ale acoperisului verde retin apa de ploaie si, impreuna cu plantele, returneaza o parte din aceasta apa in atmosfera prin evaporare. Apa de ploaie este redusa in volum. In plus, apa de ploaie care curge pe un acoperis verde este mai curata decat cea care se scurge de pe un acoperis conventional.

Acoperisurile verzi reduc fluxul de caldura

Acoperisurile verzi reduc fluxul de caldura prin acoperis si o utilizare a unei energii mai reduse pentru racire sau incalzire poate duce la economii semnificative. Vara, acoperisul verde protejeaza cladirea de caldura solara directa. In timpul iernii, acoperisul verde minimizeaza pierderea de caldura, functionand ca un sistem de izolare pe acoperis. Economisirea energiei se traduce prin mai putine emisii de gaze cu efect de sera.

Acoperisurile verzi imbunatatesc calitatea aerului

Plantele ne protejeaza impotriva particulelor de praf din aer. Temperaturile din centrul urban pot fi cu 3-5 grade C mai calde decat zonele rurale si suburbane. Acoperisurile verzi au menirea de a oferi un echilibru si, prin urmare, o temperatura mult mai placuta.

Acoperisurile verzi pot servi ca habitat

Acoperisurile pot servi drept refugiu pentru creaturi care lupta pentru supravietuire. Pasarile care se cuibaresc la sol folosesc acoperisuri. In plus, acoperisurile verzi sunt habitatul ideal pentru albine, fluturi si alte insecte

Acoperisurile verzi rezista mai mult

Acoperisurile verzi acopera cladirea protejand-o de razele UV si de fluctuatiile extreme de temperatura zilnice. Aceasta protectie extinde durata de viata a hidroizolatiei de doua ori mai mult fata de acoperisurile conventionale, ceea ce inseamna ca membranele de sub acoperisurile verzi dureaza de doua ori mai mult decat cele de pe acoperisurile traditionale.

Acoperisurile verzi ofera spatiu „suplimentar”

Acoperisurile verzi ofera un spatiu extra in densitatea crescanda a oraselor noastre. Acoperisurile pot fi dezvoltate in spatii sociale si de agrement si utilizate pentru agricultura urbana. De asemenea, pot fi folosite pentru intalniri si recreere

Acoperisurile verzi ofera atat de multe avantaje, este greu de imaginat sa le enumerezi pe toate. Alte beneficii ar fi:

-Prin imbunatatirea eficientei energetice si abordarea „Efectului insulei de caldura urbana”, putem fi mai bine pregatiti si adaptati la schimbarile climatice.

-Pacientii din spitale cu vedere naturala isi pot ameliora simtitor starea de sanatate.

-Reprezinta oportunitati de reciclare a agregatului si a compostului.

-Ofera o stare de bine oricui vede sau se plimba pe un astfel de acoperis.

“Acoperisul Verde” este proiectul care poate face toate acestea posibile. Ce mai asteptam?

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte