Importanța metrologiei

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Metrologia este știința măsurării care cuprinde atât determinări experimentale, cât și teoretice la toate nivelurile de incertitudine și în toate domeniile științei și tehnologiei. Metrologia a început cu secole în urmă, în timpul primelor tranzacții comerciale. Metrologia a apărut în esență din motive economice.  De exemplu aveți o tabletă – un gadget care pare atât de simplu în aceste zile – dar, dacă priviți în interior, veți începe să înțelegeți care este marele rol al metrologiei în designul acestui obiect.

Pentru un ecran atât de sofisticat, măsurătorile de grosime sunt esențiale pentru forma și funcția produsului. Acestea sunt doar exemple. Dar vă uitaţi în jurul dvs, veţi vedea piesele esențiale ale metrologiei în tot ceea ce facem.

Toate industriile depind de masuratori de metrologie pentru calitatea muncii lor. Măsurarea este ansamblul de operațiuni al căror scop este de a determina o valoare experimentală – luând în considerare mediul – comparând-o direct sau indirect cu un standard care este reprezentarea materială a unității în care va fi exprimată măsurându-l.

În mod inevitabil, apar erori în orice sistem de măsurare:

– Sistemul de măsurare nu este niciodată perfect, deoarece este, în general, mai mult sau mai puțin sensibil la mediu (temperatură, presiune, umiditate).

– Standardele utilizate pentru calibrarea instrumentelor sunt doar o materializare imperfectă a definiției unității pe care ei sunt responsabili pentru a o reprezenta – definiția greșită a cantității este ea însăși o sursă de eroare.

Prin urmare, trebuie să ne calibrăm instrumentele de măsurare – aceasta este arta metrologiei. Comparațiile pot fi utilizate pentru calibrare – pentru a ne asigura că valorile returnate către noi corespund cu valorile bazate pe cele ale standardului. Repetarea măsurătorilor este cea care asigură un rezultat corect.

Metrologia este vitală pentru aproape orice domeniu: aviație, asistență medicală, tehnologie, apărare, energie. Fără metrologie, avioanele nu ar fi capabile să zboare, telefoanele mobile și cărțile de credit nu ar fi capabile să funcționeze, iar distribuția de energie electrică nu ar fi posibilă. Multe lucruri pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt posibile datorită metrologiei, dar totuși este o știință pe care o asumăm.

De ce este importantă metrologia?

Mulți oameni confundă metrologia cu meteorologia, dar metrologia nu are nicio legătură cu vremea. Metrologia este de fapt știința măsurării și ajută la următoarele necesități:

Protecţie

Metrologia ajută la protejarea oamenilor. Dozarea corectă a medicamentelor și măsurarea radiațiilor, împreună cu siguranța alimentelor și siguranța rutieră, sunt determinate de metrologie. Fără metrologie, multe cerințe critice pentru sănătatea publică nu ar fi posibile.

Calitate

Metrologia asigură calitatea. Fără măsurări corecte într-un laborator de metrologie nu ar fi posibilă capacitatea de a produce cerințele consumatorului și ale utilizatorilor. Metrologia ne asigură că tot ceea ce investim va măsura pentru a satisface așteptările clienților în ceea ce privește performanța.

Crește cunoștințele

Este imposibil să vorbim de cercetare fără să menționăm metrologia. Cum altfel va proiecta un cercetător condițiile pentru observarea unui fenomen? Mai bine, cum altfel cercetătorul va construi și califica instrumentele necesare pentru observare fără metrologie? Cercetarea va avea nevoie de măsurători chiar și în fazele finale ale cercetării sale, care implică de obicei determinarea dacă rezultatele obținute după o cercetare sunt corecte sau semnificative.

Majoritatea laboratoarelor de metrologie folosesc standardul ISO pentru a evalua în mod specific factori precum, competența personalului, validitatea metodelor de testare, trasabilitatea măsurătorilor și calibrările la standardele naționale. Din acest motiv, multe beneficii pot fi obținute din alegerea unui laborator de metrologie ca furnizor de servicii.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte