Vesminte arhieresti şi însemnătatea lor






Încă de la începutul Bisericii, clericii creștini au purtat veșminte speciale pentru a celebra slujbele bisericești, cât și celelalte funcții clericale. În funcție de scopul și funcția lor, veșmintele clericale sunt alcătuite de regulă din piese de îmbrăcăminte speciale pe care clericii le purtau în cursul slujirii lor. Unele din acestea sunt asemănătoare cu cele purtate de regi sau împărați de-a lungul istoriei, în timp ce forma și rolul altora este indicat chiar în Scriptură. Scopul lor principal este creșterea duhovnicească a Bisericii.
Vesmintele sunt de mai multe feluri: veșminte ne-liturgice, veșminte monastice şi veșminte liturgice.
Vesminte arhieresti şi însemnătatea lor
Într-un anumit sens, veșmintele clericale sunt un fel de uniformă, permițând identificarea purtătorului după slujba și rangul său, dar ele au și o funcție spirituală, creând pentru credincioși o atmosferă favorabilă înțelegerii faptului că, în Biserică, creștinul caută să se apropie mereu mai mult de Împărăția Cerurilor. Astfel, prin purtarea veșmintelor acestora, clericii devin ei înșiși icoane ale Domnului Iisus Hristos și ale îngerilor Săi, slujind la unicul altar al lui Dumnezeu.
Aceste vesminte sunt purtate de diferiții slujitori ai bisericii în funcție de locul ocupat în ierarhia bisericească începând de la diacon, continuând cu preotul şi în cele din urmă episcopul.
În anul 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis o Hotărâre (nr.5274/2012) prin care stabilește o regulă unitară de folosire a veșmintelor și însemnelor arhierești, precum și a culorilor liturgice recomandate pentru fiecare praznic, prilej sau perioadă liturgică.
Am văzut la Crilovic o serie vesminte frumoase începând cu Omoforul brodat pe material ușor, cu icoanele Mântuitorului si a Maicii D-lui, până la Vesminte arhierești brodate cu model vita de vie si spice de grâu, cu icoanele Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Vasile cel Mare pe omofor si pe bederniţă Icoana Mântuitorului pe tron.
Vesminte arhieresti şi însemnătatea lor

Vesmintele prezentate pe vesmintebisericesti.ro sunt destinate slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române. Ca o remarcă pentru fiecare dintre cele trei mari Biserici: Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică şi Bisericile Protestante există unele diferenţe doctrinare care se manifestă şi alcătuirea veşmintelor purtate de clerici.
Biserica a legiuit, încă din vechime, ca sfințiții slujitori să se înfățișeze înaintea lui Dumnezeu in vesminte deosebite de cele obișnuite, fiindcă “in timpul slujbei ei închipuiesc pe cereștii slujitori ai lui Dumnezeu-Omul”
Despre aceste vesminte arhieresti se pot spune multe, dar trebuie subliniat faptul că ele sunt purtate de arhiereii care în definiția specifica aceștia sunt cei care ocupa și cele mai înalte trepte bisericești, fiind vorba de o treapta superioara a clerului ortodox.
Pe lângă faptul că ele sunt reprezentantele unui ordin sau calităţi arhiereşti, aceste veşminte sunt o manifestare a spiritului creștin, a dragostei şi iubirii faţă de Iisus. Veșmintele liturgice folosite de clerici și de monahi sunt în general aceleași pentru toate Bisericile Ortodoxe. Există însă unele particularități locale, unele veșminte având forme diferite în tradiții diferite. Tradițiile liturgice cele mai dezvoltate sunt respectiv cea greacă și cea rusă, însă fiecare Biserică Ortodoxă are unele particularități. În ceea ce privește tradiția românească, aceasta s-a dezvoltat la intersecția între cea greacă și cea slavă, ținând seama și de contextul istoric românesc. Pe lângă faptul că ele sunt reprezentantele unui ordin Pe lângă faptul că ele sunt reprezentantele unei ordin sau calităţi arhiereşti, aceste veşminte sunt o manifestare a spiritului creștin, a dragostei şi iubirii faţă de Iisus. Veșmintele liturgice folosite de clerici și de monahi sunt în general aceleași pentru toate Bisericile Ortodoxe. Există însă unele particularități locale, unele veșminte având forme diferite în tradiții diferite. Tradițiile liturgice cele mai dezvoltate sunt respectiv cea greacă și cea rusă, însă fiecare Biserică Ortodoxă are unele particularități. În ceea ce privește tradiția românească, aceasta s-a dezvoltat la intersecția între cea greacă și cea slavă, ținând seama și de contextul istoric românesc.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.