Vibratiile propagate prin peretii constructiilor, o problema de actualitate





Izolarea fonica, executata corect, inseamna o lucrare pliata corespunzator pe principiile de functionare ale acesteia. Daca ai in plan o astfel de sarcina in viitorul apropiat sau oricand, e cazul sa realizezi o documentare serioasa inainte de a trece la treaba. Prin izolarea fonica de fapt urmaresti sa reduci, respectiv sa opresti vibratiile care se propaga dintr-o parte pe alta a peretilor, respectiv pardoselii sau plafoanelor, intr-o proportie pe cate de mare posibila. Asta inseamna de fapt izolarea fonica, la asta trebuie sa te raportezi.
Exista o serie de probleme tipice vizavi de transmiterea zgomotelor prin pereti. Spre exemplu, un tip uzual de perete standard care favorizeaza transmiterea zgomotelor intr-un mod fidel dintr-o camera in alta este peretele dublu cu laturile cuplate.
Zgomotul se transmite structural, cu atat mai eficient cu cat un perete rigid din gips-carton este conectat rigid de o structura (din lemn sau metalica) si mai departe conectat de asemenea rigid de urmatorul perete. Respectiva structura face posibila conducerea vibratiilor intr-o camera in alta.
Daca exista o cavitate de aer intre pereti, e clar ca aceasta va produce o unda sonora, din cauza vibratiilor a caror transmitere o favorizeaza. Practic peretele din gips-carton nu este in acest caz decat o membrana gigant, actiunea sa fiind identica cu a unui difuzor stereo, care va recrea sunetele.
Izolarea fonica – sustinuta de patru elemente esentiale
Pentru a putea cataloga izolarea fonica eficienta, aceasta trebuie sa vizeze patru elemente si anume: cuplarea elastica, absorbtia fonica, amortizarea vibratiilor si cresterea masei.
- Cuplarea elastica – interesul este de a reduce pe cat posibil emiterea vibratiilor prin pereti, plafoane si pardoseli. Decuplarea, respectiv cuplarea elastica a structurii in pereti trebuie realizata cu ajutorul materialelor potrivite.
Solutia? Bridele si amortizoarele acustice SENOR, pe care le poti comanda la preturi echitabile de la Emexon, magazin online specializat in acest domeniu.
- Absorbtia fonica – se va realiza in ideea de a elimina undele stationare, umpland camera de aer dintre pereti cu materiale ce prezinta excelente calitati fonic absorbante.
Solutia? Materialele fono-absorbante care se pot folosi pot fi fibroase (bumbac reciclat, pasla, vata minerala – cu densitate intre 40 -90 kg/mc si orientare corespunzatoare a fibrelor) si materiale cu structura celulara deschisa (spuma poliuretanica flexibila, spuma Basotect – melaminica- , placi Stratocel Whisper).
- Amortizarea vibratiilor – acestea sunt favorizate mai ales de peretii din gips-carton, ce nu sunt altceva decat o suprafata uriasa care vibreaza.
Solutia? Utilizarea membranei autoadeziva Tecsound, prin lipirea ei de placile respective, va duce la amortizarea vibratiilor intr-o cantitate generoasa, fara a adauga grosime peretilor.
- Cresterea masei – de obicei sunetele se transmit prin pereti atunci cand acestia se misca, deci cand nu prezinta o stabilitate optima. Cand greutatea sa este mai mare, va fi si mai dificil ca vibratiile sa se propage prin ei.
Solutia? Recomandarea specialistilor Emexon este utilizarea a cel putin doua placi de din gips-carton fonice, respectiv a unei placi speciale SoundBoard care prezinta o grosime de 12,5 mm.
Materialele mentionate in cadrul articolului le gasesti pe site-ul Emexon.ro si le poti comanda la costuri rentabile. Respecta recomandarile de mai sus si bucura-te de o izolare fonica adecvata.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.