Cum își aduc puțurile apa din râurile subterane?

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

 

Majoritatea puțurilor nu își aduc apa din râurile subterane, ci obțin în schimb apa din acvifere. Acviferele sunt straturi de rocă și sol cu ​​apă care curge prin porii lor mici. În cea mai mare parte, nu există peșteri gigant sub suprafața pământului care conțin râuri de apă care să sa curgă rapid prin ele. În schimb, apa subterană scurge încet și ușor prin spațiile mici din roci, între roci și între materialele libere, precum nisipul și pietrișul. De fapt, apa din acvifere poate dura de la ani la secole pentru a reveni la suprafață. Un debit tipic pentru apa din acvifere este de zece metri pe an. Din acest motiv, dacă intr-o regiune nu mai plouă timp de câteva săptămâni, puțurile nu vor fi imediat uscate.

Apa nouă, cum ar fi ploaia sau zăpada topită, se scurge în pământ prin porii și fisurile din roci și sol. O parte din apă se lipește de murdărie și de roci aproape de suprafață, iar o parte din ea continuă să scurgă în jos. Stratul de pământ chiar sub suprafață este un amestec de roci, sol, apă și bule de aer. Când gravitația trage apa din pământ suficient de adânc, acesta umple toate porțile și fisurile posibile, forțând bule de aer în sus. La această adâncime, pământul devine saturat de apă. Limita dintre solul nesaturat și cel saturat se numește masă de apă. Locația exactă a stratului de apă depinde de câtă apă nouă există, de cât de repede curge apa și de cât de permeabilă este pământul.

Dacă săpați o gaură în pământ care se termină deasupra stratului de apă, cea mai mare parte a apei la această adâncime este lipită de bucăți de sol și rocă, astfel încât puțină apă să se golească în gaura dvs. Dimpotrivă, dacă forati o gaură adâncă încât să se încheie sub stratul de apă, apa din pământul saturat este trasă de gravitație în spațiul gol din partea inferioară a găurii. În acest caz, gaura dvs. se umple cu apă care se scurge din găurile din stânci. Dar apa nu umple decât gaura până la nivelul stratului hidric (ușor mai mic de fapt). Pentru ca apa din gaura  să meargă mai sus decât nivelul apei, ar trebui să curgă în jos, ceea este impotriva gravitației. O „fântână” este pur și simplu o gaură săpată suficient de adânc încât pătrunde sub stratul de apă și, prin urmare, se umple cu apă. Pentru a prelua apa, puțurile vechi au folosit găleți simple pe frânghii. Sondele mai moderne folosesc pompe care aspiră apa în gaură. Pompele pot fi acționate manual cu acțiune manuală, cu o moară de vânt atașată sau cu un motor electric. Când săpați un nou puț, nu trebuie să localizați un râu subteran. Trebuie doar să săpați suficient de adânc încât să ajungeți sub nivelul apei.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte