Ma intreb daca ultima investitie nu trebuia sa fie prima






Prietenul meu care a lucrat cinstit 10 ani in strainatate s-a intors in Romania sa-si deschida o afacere. El cu capitalul, iar eu cu conducerea, asa a stabilit.
-Cum ti se pare un lant de case de schimb valutar, m-a intrebat? M-am gandit la asta stiind cata nevoie au romanii care lucreaza in afara sa schimbe bani sau familiile din tara care primesc euro. Uneori ei nu mai au chef sa faca un drum pana la banca, de aceea m-am ganit sa le plasez langa malluri si marile magazine. Omul cu valuta vede un televizor, vine repede la casa de schimb valutar si dupa ce face rost de lei, il cumpara.
Rationamentul lui era logic. Uneori la casele de schimb valutar din zonele cheie si mai ales in perioada sarbatorilor este coada.
Am discutat cu agendele pe masa planul de afaceri si am stabilit si care vor fi investitiile.
1)Locatii centrale si securizate, prevazute cu seif, camera de luat vederi si alarme. Casele de schimb valutar trebuie sa se afle in apropierea centrelor comerciale
2)Personal care sa fie bun la calcule (studii ASE, contabilitate, matematica, deoarece si salariul va fi pe masura), rabdator si disponibil. Sa stie sa le zambesaca mereu clientilor, sa le vorbeasca frumos, sa le stea la dispozitie.
3)Cursuri de formare a personalului in autoaparare. In cazul in care cineva vine sa jefuiasca locatia, functionarul sa-l imobilizeze rapid sau sa se apere de agresiune fizica.
Eu, om cu experienta in management, am omis lucrurl cel mai important, investitia cu care trebuia sa incep: cursuri engleza companii.
Mi-a fost ciuda pe nepriceperea mea si mai ales pentru modul in care am ajuns la concluzia ca angajatii mei trebuie sa stie engleza. Considerasem gresit ca numai romanii intorsi in tara cu euro schimba bani, omitand faptul ca in Bucuresti vin cu miile oameni de afaceri, studenti, turisti, iar ei au nevoie de lei pentru cadouri si achitarea diferitelor servicii.
Obisnuiam ca de doua ori pe saptamana sa trec pe la toate locatiile si sa verific condica de sugestii si de reclamatii pusa la dispozitia clientilor, iar la casa de schimb valutar de langa Universitate, am gasit scris intr-o engleza impecabila:”In tara asta nu se vorbeste engleza? Oare nu trebuia sa incepeti cu cursuri engleza companii activitatea?”
Era un repros usturator, dar m-am bucurat ca l-am vazut si nu am ramas un manager ignorant. Asa ca repede i-am contactat pe cei de la ILSC.ro, care au experienta, vechime si rezultate foarte bune la examenele de limbi straine si i-am rugat sa se deplaseze la una dintre salile de conferinte ale unui mare hotel, unde sa-i invete pe salariatii mei limba engleza.
Progresele erau vizibile si la incasari. Peste doua sapatamani,cand am luat din nou condica de sugestii si reclamatii, la Universitate, in aceeasi engleza impecabila cineva scrisese: “In tara asta se vorbeste engleza mai bine ca in Marea Britanie, iar managerul este perfectibil si prin acest fapt, unul dintre cei mai buni.”
Totul se datora profesorilor de la ILSC.ro si de ce nu disponibilitatii mele de a-mi indrepta greselile si a angajatilor de a invata limba lui Shakespeare.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.