COVID – 19 și impresiile unui român ce lucrează în Franţa

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Cu puţin timp în urma am avut o discuţie pe WhatsApp cu un prieten care lucrează în Franţa. Este undeva în Bretania, comuna Landerneau.

La întrebarea mea : ” Acolo care este starea de spirit? ” mi-a răspuns că nu este nici o agitație. Totuși la intrarea în magazine, supermarket-uri se face scanare pentru temperatură.

Referitor la circulația oamenilor pe strada mi-a spus că în zilele lucrătoare străzile sunt pustii ( toată lumea are mașină și circulă cu ea). În localitatea în care lucrează prietenul meu, dar și în alatele din regiune nu s-a instaurat teama în populație care să golească magazinele. Este calmul și liniştea, în privința corona virusului, care se manifestă și în multe alte comune de la noi din ţară. Nimeni nu poartă mască aşa cum a apărut moda la noi.

Singurul lucru ce este altfel este ordinea și grijă faţă de viața proprie, dar și de a vecinului. Folosirea termoscanerelor la intrarea în zonele aglomerate din supermarket. La noi până acum nu au putut fi utilate toate autoritățile (politia de frontieră, unitățile sanitare,etc. cu astfel de termoscanere). À propos de aceasta; tot prietenul meu din Franța mi-a spus că astăzi au venit cu autocarul, alți colegi din România. La vama Nădlac nici pe intrare nici pe ieșire din ţară nu era un control special. Măcar niște termoscanere pe sensul de intrare în ţară.

Un alt lucru, fără legătură cu subiectul inițial, care m-a făcut să-i invidiez pe francezi este proprietatea asupra fermelor. Acest lucru se petrece cam aşa. Nimeni nu este proprietarul fermei. De fapt statul este proprietarul. Atunci când un fermier care o administrează o viaţă întreaga iese la pensie o poate lăsa “moștenire” cui vrea el, dar care are studii de specialitate. Pe parcursul administrării fermei el primește o cotă parte din veniturile anuale. Obligația sa este să administreze ferma și să aibă profit. Produsele sunt predate la un depozit care se ocupă apoi de comercializarea lor.

Pe scurt în comunitățile rurale, dar și în orașele mai mici din Franța exista o concepție diferita atât asupra vieți dar și asupra proprietății. La noi s-au făcut exploatații gigantice iar pământul s-a concentrat în mâna unui număr restrâns de proprietari. Aşa a dispărut solidaritatea între oamenii a început râca şi ura. Dar despre acest gem de proprietate vă voi vorbi altădată.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte