Iluminarea pentru cei mici sau cum alegem lustra copii
Alegerea iluminatului pentru dormitorul copilului nu poate fi subestimata. Copilul petrece mult timp in camera lui, isi poate face temele acolo, se joaca cu jucariile sau cu prietenii si, evident, se odihneste. Prin urmare, camera trebuie sa fie bine luminata. Dar daca aveti copii foarte mici, asigurati-va ca nu privesc direct in lumina. Al doilea lucru esential pe care trebuie sa-l urmeze fiecare lustra copii sau alt tip de corp de iluminat pentru copii este siguranta. Fiecare parinte stie foarte bine cat de curiosi pot fi copiii.
Lustre de diferite culori si forme
La fel ca in cazul altor corpuri de iluminat, atunci cand alegeti un corp de iluminat pentru copii, luati in considerare dimensiunea camerei, numarul si aranjarea ferestrelor, culoarea peretilor, mobilierului si covoarelor. Deoarece camera copiilor nu este folosita doar pentru dormit, ci si ca sala de joaca si mai tarziu ca sala de clasa, cu siguranta nu este suficienta o singura lumina. Iluminarea principala este evidenta. Daca aveti un plafon mic, optati pentru o lustra, sau puteti alege o lampa cu pandantiv. In ambele cazuri, puteti alege dintr-o gama foarte variata de forme si dimensiuni, de la corpuri de iluminat de plafon cu imagini, pana la aplice de pete in forme si cu modele diferite. Veti gasi toate acestea la magazine precum zingo.ro.
Cand cumparati o lustra pentru copii, veti cumpara, de asemenea, si o alta sursa de lumina care merge cu ea. Retineti ca dormitorul unui copil este de obicei plin de culori care pot lua diferite tonuri in functie de tipul de bec. Becurile clasice pot accentua culorile calde si, in schimb, culorile reci pot fi accentuate cu becurile fluorescente. Veti obtine o distorsionare mai mica a culorilor cu becurile conventionale si cu halogen, dar acestea consuma destul de energie. Becurile LED devin din ce in ce mai populare, deoarece consumul lor de energie este redus si pot difuza lumina de diferite culori.
Lampa pentru copii trebuie sa fie flexibila
Aplicele de perete sunt perfecte pentru coltul de dormit stiind ca intensitatea becului trebuie aleasa in functie de varsta copilului. Pentru copiii mici, o lumina slaba este suficienta pentru a adormi in pace si este practic si pentru a schimba scutecele copilului. Pentru copiii mai mari, carora le place sa citeasca inainte de a merge la culcare, se recomanda o intensitate mai mare. O lampa cu senzor este foarte potrivita pentru a fi amplasata langa pat. Contine un detector de miscare pentru a porni automat si a se opri din nou dupa scurt timp. In plus, este portabila si este ideal pentru mana mica a copilului. Unele lampi de acest tip pot, de asemenea, sa difuzeze o lumina slaba toata noaptea, astfel incat copilul sa nu se teama de intunericul total.
Cand planificati o camera pentru un scolar, acordati o atentie deosebita iluminatului de birou. Pentru scris, valoarea de intensitate a luminii recomandata este de 500 lx. Preferati lampile de masa, deoarece pot fi mutate cu usurinta pe birou si puteti schimba directia si intensitatea luminii. Cele mai bune lampi sunt cele cu un brat flexibil, astfel incat copilul sa poata regla inclinarea luminii. Pentru a evita sa aruncati umbre pe zona de scris sau de citit, dreapta trebuie sa aiba o lampa pe stanga si stanga in dreapta biroului. Lumina trebuie sa fie emisa de la o inaltime de aproximativ 30 cm (in functie de dimensiunea copilului) intr-un unghi de 60 pana la 70 de grade. Pentru ca lampa sa nu orbeasca, trebuie sa aiba o umbra opaca, iar becul nu trebuie sa o depaseasca. Nu uitati ca lampa trebuie sa fie asezata pe o suprafata ferma si dreapta, astfel incat sa nu cada. Cand lucrati la birou, se recomanda sa porniti o alta sursa de lumina langa lampa de birou. Deci, cand priviti in jurul camerei, tranzitia usoara care duce la incordarea ochilor este mai mica. Evitati sa asezati lampile de podea sau alte tipuri de corpuri de lumina cu cabluri lungi de alimentare in camera copilului
De fapt, iata si ce greseli nu trebuie sa faceti!
1. Lumina incompatibila cu varsta copilului
Ganditi-va la iluminatul din dormitorul copilului dvs. in functie de varsta. Copiii mici nu au aceleasi activitati ca si copiii mai mari: intre 3 si 8 ani, de exemplu, sunt preferate jocurile pe podea, o lustra sau o plafoniera este necesara pentru iluminarea generala. La varsta de lectura, in jur de 6 ani, ganditi-va sa instalati o lumina de citire sigura langa pat. Si pe partea de birou, asezati lampile cu un brat articulat care ofera iluminare directionala pentru lectiile de acasa.
2. Utilizati lampi clasice
Fiti atent la siguranta copiilor! Lampile clasice care isi gasesc locul intr-un living sau un dormitor pentru adulti nu sunt neaparat potrivite pentru dormitorul unui copil. Materialele fragile si firele expuse nu au loc in camera micutului ingeras. Lampile de podea, de exemplu, trebuie evitate din cauza riscului de ranire in caz de cadere. Preferati lampile special concepute pentru copii cu capac de protectie si confectionate din materiale sigure.
3. Iluminare prea mare sau prea slaba
Nevoia copiilor de lumina este mai mare decat cea a adultilor. Necesarul mediu de iluminare pentru o camera pentru copii este de aproximativ 450 de lumeni pe metru patrat sau aproximativ 5500 de lumeni pentru o camera de 12 m². Iluminarea insuficienta sau iluminarea prea puternica a camerei poate provoca oboseala si disconfort prematur al ochilor.
4. Alegerea becuriilor ca pentru adulti
Unele becuri nu sunt recomandate, cum ar fi LED-urile cu o proportie mare de albastru. Sunt puternice si foarte ametitoare pentru retinele copiilor, mai fragile decat cele ale adultilor. Preferati lampile foarte mici ca tensiune (TBT) si lampile fluorescente compacte pentru a evita orice risc de arsuri.
5. Iluminati camera cu o singura sursa de lumina
In functie de varsta, dormitorul unui copil poate necesita pana la 5 puncte de lumina! Lampa de citire langa pat, lampa de birou, lumina de veghe, lustra etc.: fiecare lumina trebuie sa raspunda unei activitati. Chiar daca o lustra poate furniza doar 450 lumeni pe metru patrat, este mai bine sa completati aceasta iluminare cu iluminare auxiliara.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.