De la sapun si apa: tot ce trebuie sa stiti despre igiena mainilor






Igiena mainilor reprezinta prima masura impotriva infectiilor, atat in viata de zi cu zi, cat si in unitatile de asistenta medicala. Acestea sunt atat infectii legate de asistenta medicala (cele care pot aparea in timpul tratamentului, fie in spital sau acasa), fie raspandirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Trebuie sa stim faptul ca diferite tipuri de bacterii traiesc pe suprafata mainilor. Vorbim de germeni prezenti in mod normal pe suprafata mainilor, cuibariti in straturile cele mai profunde ale pielii, rezistenti la antiseptice. Bacteriile rezidente reprezinta 10-20% din flora microbiana totala. Mai exista insa si germeni trazitorii. Acestia sunt microbi care traiesc in straturile cele mai superficiale ale pielii, sensibili la actiunea antisepticelor. Bacteriile tranzitorii includ Staphylococcus aureus si Enterobacter. Bacteriile tranzitorii constituie 80-90% din flora microbiana totala. In conditii normale, dezvoltarea microbilor rezidenti permanenti este controlata de flora endogena. Bariera cutanata reprezinta un scut defensiv impotriva penetrarii tranzitorii. In cazul modificarii florei endogene, bacteriile rezidente pot prelua controlul; precum si, in cazul ranilor, solutiile de continuitate deschise in piele devin modalitati de intrare a microbilor de tranzitie.
In general, in unitatile sanitare, contaminarea mainilor cu bacteriile rezistente la actiunea antibioticelor dupa contactul cu pacientul este comparabila cu cea existenta dupa contactul cu suprafetele de mediu. De aceea, a spala mainile in mode eficient cu apa si sapun profesional, in special in cazul personalului din unitatile medicale, este vita. O igiena corecta a mainilor necesita sa nu va spalati pentru mai putin de 20 de secunde, cu sapun lichid si apa. Pentru a-i invata pe copii sa se spele corect pe maini, fara a fi nevoie sa utilizeze un cronometru sau puteti canta melodia „La multi ani” cu ei de doua ori succesiv. Cel mai eficient este sa folositi sapun spuma si sapun lichid, in detrimentul barei de sapun pe care se pot pastra bacteriile mult timp.
Cat de importanta este igiena mainilor?
Igiena adecvata a mainilor trebuie sa fie deosebit de precisa nu numai in contact cu persoanele bolnave, in special persoanele in varsta, dar si atunci cand mergem in medii publice foarte aglomerate. O atentie deosebita pentru igiena mainilor este necesara si pentru cei care petrec mult timp departe de casa, mai ales dupa ce au atins butoanele liftului, manerele etc.
Spalarea mainilor este recomandata in viata de zi cu zi, chiar si atunci cand sunteti acasa. In special, inainte de a manca, dar si inainte de a pregati mancarea, adica atunci cand exista contact cu alimentele. Curatarea este importanta inainte de orice practica medicala: de la administrarea medicamentelor, la pansamente, mai ales daca atingeti o rana. O regula buna de igiena este spalarea la folosirea baii, schimbarea unui scutec, dar si, mai banal, la schimbarea lentilelor de contact.
O curatare buna a mainilor este necesara si dupa ce mancati, atingeti alimentele crude, in special carnea si pestele. Evident, dupa tuse, stranut sau suflarea nasului, mainile trebuie spalate cu atentie. Pentru a evita raspandirea germenilor este util sa va spalati chiar si dupa ce ati fost in contact strans cu persoanele bolnave, in special in spital. Multi o ignora, dar chiar si dupa ce mangaie cainele sau pisica sau, in general, au fost in contact cu animalele, este necesar sa curatati mainile. Este de la sine inteles ca o igiena buna a mainilor este necesara de fiecare data cand ati fost in locuri publice, in primul rand bai, dar si dupa ce ati folosit un mijloc de transport public (autobuz, taxi, masina etc.). Fiecare ocazie de contact cu publicul, pentru munca sau pur si simplu dupa ce ati fost la supermarket, pentru a face cumparaturile, este o ocazie de a va spala pe maini.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.