Afla ce pesticide trebuie sa folosesti de la Mesplant pentru o recolta de invidiat!





Deseori, in procesul de crestere al plantelor, avem envoie de anumiti agenti care sa ajute la dezvoltarea sanatoasa a fiecarei plante. Agricultorii si pasionatii de gradinarit pot avea tendinta de a se baza pe metode traditionale pentru a tine la departare parazitii (insectele), insa acestea nu functioneaza de fiecare data. Mesplant.ro este un magazin specializat in distributia de echipamente de gradinarit si produse pentru ingrijirea solului si a plantelor. De aici, clientii pot sa comande pesticide de cea mai buna calitate pentru a tine daunatorii departe.
Datorita cresterii agriculturii si datorita adaptarii daunatorilor la substantele deja existente, a fost nevoie de noi substante si astfel dupa 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteza. Acestea reprezinta o sursa de risc toxic datorita remanentei in sol, plante si in organism.
Anumite pesticide nu pot fi degradate de catre microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman si de aceea se acumuleaza in organe, sol si plante. Multe pesticide au fost interzise, dar mai exista multe care inca se folosesc in agricultura. Dupa domeniul de actiune acestea pot fi: erbicide, fungicide, insecticide, acaricide, nematocide, rodenticide etc.
Pesticidele ce se acumuleaza in vegetale prezinta un risc crescut pentru om pentru ca acestea constituie hrana lui si a animalelor, care sunt la randul lor hrana pentru om. Astfel, se ajunge la un nivel foarte mare de pesticide in organismul uman. Pesticidele pot fi toxice in mod direct, atunci cand substanta activa produce efecte vizibile si indirect, prin substantele ce rezulta din prelucrarea pesticidelor de catre organism. Toxicitatea indirecta se manifesta pe o perioada lunga si poate duce la mutatii, cancer, malformatii si sterilitate. In acest moment, la nivel mondial, se testeaza remanenta in apa, sol si alimente a peste 450 de pesticide.
Exista o diferenta mare, in ceea ce priveste cantitatea de pesticide, intre produsele consumate nespalate, spalate sau procesate. Prin spalare o parte din cantitatea de pesticide dispare, deci spalati fructele si legumele inainte sa le consumati.
Un pesticid reprezinta orice substanta sau amestec de substante utilizate pentru a distruge, a suprima sau a modifica comportamentul sau ciclul de viata al oricarui daunator. Un pesticid poate fi o substanta derivata naturala sau produsa sintetica. Un pesticid poate fi, de asemenea, un organism, de exemplu, bacteria Bacillus thuringiensis, care este folosit pentru a controla un numar de insecte, sau chiar plante modificate genetic: o gena a acestei bacterii poate fi incorporata in planta de bumbac, pentru a asigura protectia ulterioara impotriva omidei plantei de bumbac.
In general, pesticidele sunt substante destinate pentru atragerea, ademenirea si apoi distrugerea daunatorilor. Acestea reprezinta o clasa a biocidelor. Cea mai comuna utilizare a pesticidelor este cea sub forma de produse pentru protectia plantelor (a culturilor), care, in general, protejeaza plantele de influentele daunatoare, cum ar fi buruienile, ciupercile sau insectele. Aceasta utilizare a pesticidelor este atat de comuna, incat termenul de pesticid este adesea tratat ca sinonim pentru produsele de protectie a plantelor, desi este, de fapt, un termen cu spectru mai larg, pentru ca pesticidele sunt, de asemenea, utilizate si in scopuri non-agricole. Termenul pesticid include urmatoarele: erbicide, insecticide, fungicide, regulatori de crestere, moluscocide, piscicide, avicide, rodenticide, bactericide, repelenti, antimicrobieni, etc.
De obicei, un pesticid este un agent chimic sau biologic (cum ar fi un virus, bacterie, antimicrobian sau dezinfectant) care respinge, incapaciteaza, descurajeaza intr-un fel sau altul daunatorii sau ucide. Daunatori tinta pot include insecte, agenti patogeni ai plantelor, buruieni, moluste, pasari, mamifere, pesti, nematode, microbi, etc care distrug proprietatea, cauzeaza neplaceri, raspandesc bolii sau sunt vectori de boala. Cu toate ca pesticidele au beneficii, unele au si dezavantaje, cum ar fi toxicitatea potentiala pentru oameni si alte specii.
Utilizarea pesticidelor este autorizata numai dupa o evaluare amanuntita a riscurilor de catre experti independenti care se asigura ca orice reziduuri ramase dupa utilizarea corecta a produsului nu prezinta riscuri pentru sanatatea consumatorilor. Pentru a fi sigure pentru consumatori, se stabilesc niveluri maxime de reziduuri determinate pe baza evaluarilor riguroase, stiintifice. Nivelurile maxime de reziduuri reprezinta cea mai mare cantitate de reziduuri dintr-o substanta activa acceptata in produsele agricole alimentare atunci cand pesticidele sunt aplicate corect, in conformitate cu bunele practici agricole. Nivelul maxim de reziduuri nu reprezinta limita de siguranta toxicologica. Limitele reziduale maxime admise (MRLs) sunt un standard de comercializare.
Doza zilnica acceptabila dintr-o substanta activa este cantitatea estimata de reziduuri care poate fi consumata in conditii de siguranta in fiecare zi pe tot parcursul vietii aplicandu-se un factor de siguranta de cel putin 100 de ori mai mic decat nivelul la care se poate observa un posibil efect nociv.
Fie ca folositi insecticide, fungicide sau erbicide, este intotdeauna necesar sa cititi cu atentie si sa respectati masurile si recomandarile de pe eticheta produsului. Odata cu tratamentele fitosanitare, se pot efectua si fertilizari foliare respectand conditia ca substantele utilizate sa fie compatibile.
Dupa modul lor de actiune, pesticidele se impart in 2 categorii:
a) Sistemice – sunt cele care actioneaza dupa patrunderea lor in organele vegetative ale plantei, prin radacini si prin frunze si apoi in sistemul vascular inpreuna cu apa si substantele nutritive, incat intreaga planta devine invulnerabila pentru agentul patogen/daunator.
b) De contact – care actioneaza asupra agentului fitopatogen/daunator prin contact direct. Aceste produse au o oarecare posibilitate de penetrare locala in profunzimea tesuturilor la organele verzi.
In prima faza de dezvoltare se recomanda aplicarea insecticidelor/fungicidelor cu cele doua moduri de actiune (sistemice si de contact) pentru o eficienta maxima. In momentul in care aparatul foliar este complet dezvoltat se pot utiliza cu rezultate bune doar insecticidele/fungicidele de contact.
Indiferent ce produse alegeti din gama de pesticide, Mesplant.ro ofera calitate superioara de fiecare data!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.