Zi de doliu in istoria oltenițeană

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Astăzi s-a produs cea mai mare mârșăvie afectând grav  istoria Olteniței. Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Olteniţa a dispărut.

 Muzeul a fost înfiinţat în 1957, pe baza unei donaţii formate din 902 piese arheologice, făcută de Barbu Ionescu, de profesie contabil, care a fost şi primul director al muzeului, până în 1968. În 1968 a fost numit director Done Şerbănescu, care a reorganizat şi modernizat muzeul. Colecţiile muzeului au sporit considerabil, ajungând la 15.500 obiecte arheologice şi numismatice. Clădirea care adăpostește muzeul a fost construită în anul 1926, în stil neoclasic francez, cu scopul de a fi folosită ca loc pentru manifestări culturale. Pentru o perioadă scurtă de timp acolo şi-au avut sediul filiala Băncii Naţionale Olteniţa şi Sfatul Popular Raional.

De-a lungul timpului acest muzeu şi-a sporit zestrea devenind unul din cele mai cunoscute din regiune, dar si din lume. Despre acest muzeu s-a auzit si in Japonia.

Aceasta acțiune de îngropare a istoriei a fost pusa la cale de mult, de fostul primar Ţone ce si-a adus un cirac, dl Zavalaş care i-a cântat în permanență în strună pentru salarii enorme. Includerea muzeului în cadrul Centrului de Cultură din noua Casă de cultură din Oltenița transformat acest muzeu care avea personalitate juridică, intr-un  departament al amintitului centru cultural.

Nu voi face nominal o referire la angajaţii muzeului dar unii ar trebui să se odihnească la pensie si alți fără studii înlocuiți pentru a nu devini slugi obediente PSD-isto Zavalaşiste. Sper ca noua administraţie să aibă puterea şi înţelepciunea de a rezolva problema.

Așa pot fi înstrăinate mai ușor mai multe obiecte de patrimoniu şi istoria să fie îngropată sub mantaua roșie a PSD-ului. Aici mă refer la șalupa de 10 locuri câștigată de Muzeu în cadrul Proiectului – Aurul verde al Dunării. Ascunsă de fostul primar fără a fi coborâta la apă, acum a fost preluata din nou de dl Zavalaş si nu mai este de găsit. Sper ca noul primar să demareze masurile necesare pentru recuperarea acestei ambarcațiuni care poate fi începutul noului port turistic.

În curând voi reveni cu amănunte despre alte zone cu vestigii istorice vândute către persoane particulare pentru a fi exploatate agricol.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte