Vestigii istorice în jurul Olteniței. Ce s-a întâmplat cu ele.

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

La Olteniţa există o comoară istorica de o valoare imensa, undeva pe malul Dunarii, la confluenţa Argeşului cu marele fluviu. Fisa obiectivului denumit Carantina este aici: Ministerul Culturii, Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)

Carantina se află pe partea stângă a râului Argeş, la cca 100 m de râu, aproape de confluenţa cu Dunărea, în dreptul pasarelei create de ţevile de aducţiune a apei potabile la Uzina de Apă.

Cu prilejul construirii Canalului Dunăre – Bucureşti muzeograful Răzvan Filip de la Muzeul din Călăraşi a făcut o săpătură de salvare. A interceptat zidurile Carantinei, a dezvelit o parte din ele, a recuperat un lot de vase şi alte obiecte. Obiectele descoperite sunt la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, dar nu şi planuri de săpătură sau notele de şantier. Vestigiile carantinei pot fi valorificate turistic. Tot aici a avut loc în anul 1853 prima bătălie din Războiul Crimeii. Aici a fost şi portul Olteniţei până la sfârșitul secolului al XIX-lea. sursa informații Ministerul Culturii, Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)

Carantina de la Oltenita localizare
Carantina de la Oltenita localizare

Conform legii 422/2001 reactualizată aici este vorba de un site din categoria fortificație, de tip construcție. Acest obiectiv ce se întinde pe o suprafață de 2 ha nu poate fi vândut către persoane private și trebuie menținut de autoritățile locale in stare “buna”. In acelaşi fel nu poate fi modificata destinata terenului. În cazul in care administrația Ţone a vândut terenul acesta poate fi recuperat fără nici o problema cf legii sus amintite.

Rog noua conducere a primăriei sa verifice și aceste date. Acea Carantină poate deveni obiect turistic în cadrul portului turistic ce dorește sa îl înființeze. El poate fi legat și de monumentul dedicat eroilor rusi căzuți în războiul ruso-turc din 1853, aflat pe BD Republicii colt cu Al Iliescu, Bd Republicii nr 36.

Ideea cu recuperarea șalupei din Aurul Verde al Dunării , acest site arheologic sunt doua idei ce ar trebui sa stârnească interesul noii administrații pentru atragerea turiștilor.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte