Vinul alb de la Crama Girboiu este intotdeauna o alegere buna!
Dintre toate anotimpurile, toamna este momentul cel mai propice pentru a savura un pahar de vin, alaturi de preparatele delicioase romanesti. Crama Girboiu este un ume de renume in randul producatorilor de vin romanesti. Aceasta crama ofera o varietate foarte mare de vinuri, atent selectionate, iar strugurii sunt culesi bob cu bob, pentru a oferi doar calitate superioara de fiecare data cand sunt storsi.
Fie ca alegem vin alb, vin rosu, sau rose, alegerea este intotdeauna una inteleapta, mai ales cand alegem produse de la crama Girboiu. Fiind un producator mare pe piata vinurilor, ofera si o gama dversificata care se deosebeste prin pret, note aromata, vechimea soiuriurilor de struguri. Categoria vin livia si bacanta sunt printre cele mai cumparate de catre clienti.
Vinul este bun pentru organism, insa care este diferenta intre vinul alb si cel rosu?
Strugurele are o valoare determinanta in natura vinului. Si in timp ce multi oameni cred ca vinul rosu si vinul alb isi datoreaza culoarea pulpei fructelor, realitatea este legata de coaja lor. Acesta este locul in care se gasesc pigmentii, deoarece pulpa ambelor tipuri de struguri este incolora. Prin urmare, mustului sau ii lipseste culoarea, indiferent daca provine dintr-un strugure rosu sau dintr-un strugure alb.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca numai rechinul albastru este o exceptie de la cele mentionate, deoarece este singurul strugure de vin care are o pulpa colorata. Astfel, in timpul procesului de macerare, cand vinul capata culoarea pe care o va avea cu siguranta si nu inainte. Si in aceasta etapa, pigmentii din coaja (care in cazul vinului rosu sunt lasati in contact cu mustul) trec in vin, vopsindu-l. In cazul vinului alb, solidele suspendate sunt separate de must inainte de inceperea procesului de fermentare.
O alta diferenta in procesul de productie este temperatura la care ambele vinuri macereaza.
In cazul vinului alb, aceasta actiune se desfasoara la o temperatura de aproximativ 17 sau 19 grade Celsius. Intre timp, in cazul vinurilor rosii, temperatura ajunge la 24 sau 26 de grade Celsius. In acest din urma caz, temperatura poate fi mai mare, chiar in jurul valorii de 30 de grade Celsius, daca vinul urmeaza sa fie folosit pentru imbatranire.
Atunci cand degustam un vin sau altul, gasim si diferente importante. Vinurile albe sunt de obicei mai acide decat rosii. Acest lucru se datoreaza faptului ca la vinurile rosii prezenta taninurilor coapte este mult mai mare. Si aceasta componenta ofera textura, structura si prelungeste starea buna a vinului. Dimpotriva, la vinurile albe taninurile sunt verzi, ceea ce ofera o textura aspra bulionelor. Cand ne referim la vinul alb, vinurile cu o natura foarte diferita sunt evaluate, deci este corect sa facem o observatie in acest sens.
Astfel, in piata putem gasi vinuri albe cu aciditate scazuta si un gust placut pe gust. Acest lucru se datoreaza faptului ca soiurile de struguri aromatici au fost utilizate in compozitia sa.
In orice caz, trebuie inteles faptul ca strugurii albi sunt recoltati inainte de cei rosii, astfel incat gradul sau de maturitate pe planta este, de asemenea, mai mic. Un fapt in care rezida cel mai inalt grad de aciditate.
Exista diferente nutritionale intre vinul rosu si vinul alb, ceva evident daca tinem cont de faptul ca acestea sunt diferite in procedura si in tipul de materie prima utilizata pentru a le produce. Una dintre principalele diferente nutritionale dintre cele doua este legata de numarul de calorii pe care le contine fiecare dintre ele. Astfel, concentratia de calorii din vinul rosu este mult mai mare decat in vinul alb. Nivelul de alcool pe care il contin ambele vinuri este, de asemenea, diferit, vinul rosu fiind in mod normal mai mare.
In ceea ce priveste compozitia sa, trebuie remarcat faptul ca procentul de minerale este mai mare la vinul rosu, unde se remarca concentratia de potasiu. Cu toate acestea, nu este surprinzator faptul ca exista oameni care prefera sa bea un vin sau altul sau care afirma ca vinul rosu este de preferat fata de cel alb (in general, acest lucru se datoreaza aciditatii).
Totul are logica sa si este suficient sa intri putin in lumea vinului pentru a afla motivele acestor opinii. Pe langa diferentele enumerate intre vinul alb si cel rosu, vinul alb ofera si anumite proprietati benefice pentru organism. Aceste beneficii sunt:
Reduce riscul de cancer
Pana nu demult se credea ca numai vinul rosu avea proprietatile care impiedicau aparitia cancerului, dar studii recente arata ca datorita compusilor sai antioxidanti, vinul alb ne protejeaza celulele si previne inaintarea cancerului. Previne in special cancerul de colon, dupa cum arata un studiu realizat de Universitatea din Leicester, unde se afirma ca „consumul de vin alb poate reduce riscul de aparitie a tumorilor intestinale cu pana la 50%”.
Imbunatateste sanatatea creierului
S-a dovedit ca 3 pahare de vin pe saptamana pot avea un efect protector asupra creierului nostru. Acest lucru se datoreaza acidului fenolic pe care il au strugurii albi care ne protejeaza de boli degenerative precum Alzheimer, mai ales dupa 40 de ani. Efectele se vad cu adevarat la persoanele care au baut acest tip de vin cu masura.
Previne bolile pulmonare
Vinul alb poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pulmonare intr-o masura mai mare decat vinul rosu, deoarece proprietatile sale antioxidante ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor pulmonare. Dozele de resveratrol care au fost descoperite in cercetarea prezenta intr-un pahar de vin sunt esentiale pentru acest beneficiu.
Oricare ar fi alegerea ta de vin, crama Girboiu prezinta de fiecare data calitate!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.