Cât va rămâne România în „întuneric”
Întrebarea retorică din titlu are și adevăr în ea. Atâta timp cât vom fi dominați economic de noua burghezie roșie, România nu va ieși din starea actuală de teamă și lipsă de perspectivă.
În urma loviturii de stat din 1989 s-a dezvoltat și cristalizat o clasa pe care Lenin o numea burghezie roșie. Acești indivizi care au fost frustrați în perioada in care țara a fost condusă de așa-ziși comuniști (1948-1989) au pornit sub oblăduirea lui Iliescu să lupte pentru averi să distrugă orice sub aspectul ca vor sa condamne si sa ucidă comunismul.
Prima dată când România a avut o elită sau mai bine zis a început să își dezvolte elita politică și intelectuală a fost Revoluția de la 1848 cu N Bălcescu, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Golescu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, C. Negri, C.A. Rosetti, Dimitrie Bolintineanu, Avram Iancu, Simion Bărnuțiu, George Barițiu, Timotei Cipariu și Eftimie Murgu.
Preț de circa 100 de ani s-a cristalizat această elită care a fost ulterior distrusă de venirea la putere a comuniștilor în 1948. România a avut nevoie de 100 de ani pentru a-și crea elita în care să aibă încredere iar comuniștii au eliminat-o prin lagărele de muncă, închisorile de renume ca cele de la Canalul Dunăre ̶ Marea Neagră (Peninsula, Poarta Alba. Salcia, Periprava, Constanţa, Midia, Capul Midia, Cernavodă, etc.) sau Gherla sau….Țara era împânzită de ele. Astfel au distrus comuniștii elita căreia i-au trebuit 100 de ani să se ridice.
Totuși aproape la jumătatea perioadei de 100 de ani erau create nuclee de intelectuali care au luptat pentru independenta României, pentru alegerea lui A.I. Cuza pe tronul Țărilor Române (24 ianuarie 1859) și apoi crearea României Mari în 1918.
Domnia lui Cuza a fost una ce a speriat atât vestul cât și estul Europei prin gândirea sa progresistă. Iată numai câteva reforme ce puteau influența negativ masele din țările dimprejur: secularizarea averilor mănăstirești (1863), reforma agrară (1864), reforma învățământului (1864), reforma justiției (1864) ș.a., care au fixat un cadru modern de dezvoltare al țării. După ce pe 23 februarie 1866 a abdicat la 10 mai 1866 a fost adus domn din afară Carol I al României, Principe de Hohenzollern ̶ Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern ̶ Sigmaringen. Chiar dacă avea sânge german în vine, Carol I s-a dovedit mult mai român decât alți români ai vremii. De fapt toți urmașii săi au fost slujitori ai neamului românesc, cu un comportament patriotic demn de toată recunoștința. Sub domnia lor s-a consolidat elita românească. Sa nu uităm că Regina Elisabeta a României în timpul războiului din 1877, Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți. Regina Elisabeta s-a implicat energic în sprijinirea artelor și a societății filantropice, prin intermediul cărora a încurajat doamnele din înalta societate să aibă un rol activ în strângerea de fonduri și în gestionarea actelor caritabile. În absența unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta a reginei, fondată în 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienți pe an, a distribuit medicamente gratuite și a monitorizat starea familiilor nevoiașe.
Regina Maria a României a activat ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”
Elitele formate au avut astfel de exemple și au fost dornice sa urmeze un exemplu de dragoste si demnitate.
În zilele noastre nu știu ce exemple mai au tinerii. A fost un comunist sadea ca Iliescu, un democrat înfrânt de securitate, Constantinescu, si un comandant de nava cu apucături si trecut securistic precum Băsescu.
Ce au învățat românii și tineretul român: Să folosească cuvinte vulgare (m..e) să nu respecte nimic și să se creadă Dumnezei fără portofoliu.
Sigur că aceste trăsături ale tinerei generații sunt întreținute și dezvoltate de mass-media. Un exemplu este emisiunea din noaptea de revelion de la TVR, și nu numai.
Pentru crearea unei noi elite în România cred ca trebuie să mai treacă două secole.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.