Strazi din Oltenita ce ne amintesc de comunism
Strazi din Oltenita ce ne amintesc de comunism
Amintirile comuniste ne țin prizonieri chiar și prin denumirea străzilor. Am verificat nomenclatorul străzilor din Oltenița și am găsit următoarele amintiri care ne încătușează în epoca comunistă. Eu sugerez consiliului local ca și primarului Milescu Costinel, să ia măsuri pentru schimbarea acestor denumiri:
Strada 11 iunie. Data de 11 iunie 1948 este dureroasa pentru mulți care și-au pierdut tot ce au avut. La 11 iunie 1948 Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr. 119).
Strada 23 august. 23 august a fost ziua națională a României toată perioada comunistă atunci când se aducea omagii Partidului comunist și în ultima perioada Dictatorului Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989
Str 16 februarie. 16 Februarie1933: Greva de la Atelierele CFR Grivița simbol al luptei comuniste contra burgheziei
Strada Dr. Petru Groza. La 6 martie 1945 a fost impus în funcția de prim-ministru Dr Petru Groza, de către Uniunea Sovietică, care amenința în caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei către România. Deși Groza mima apartenența la un partid propriu, în fapt, era un executant docil al deciziilor luate de comuniști și al ordinelor venite de la Moscova.
Strada Alexandru Sahia,
Alexandru Sahia, a fost un publicist și scriitor român, de orientare socialist-comunistă, ales post-mortem membru al Academiei Republicii Populare Române în 1948. Liceul care i-a purtat numele în Oltenița și-a schimbat denumirea în Liceul Neagoe Basarab
Strada 6 Martie: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deținute de comuniști).
Str V.I. Lenin. Vladimir Ilici Lenin primul sef de stat comunist RSFS Rusă, URSS
Str 7 noiembrie 7 noiembrie 1917 S-a încheiat Revoluția Bolșevică din Rusia, care a dus la curmarea monarhiei din această țară. E sărbătoare naționala a Rusiei.
Strazi din Oltenita
Am fost cu ceva vreme în urmă în concediu la Sinaia. Era aproape de perioada când avusese loc revoluție. Ne-am împrietenit cu o familie din București, căreia i-am spus că suntem din Oltenița.
- A, sunteți din orașul lui Iliescu!!! De la acest răspuns relațiile noastre s-au răcit complet.
Eram văzuți ca niște paria pentru că eram din orașul lui Iliescu.
Nu spun nimic, acum s-a mai schimbat situația, dar numele comuniste ale străzilor sunt ca o palma pe obrazul nostru.
Demn de luat în seamă este Municipiul Călărași unde nu mai este nici o strada cu reminiscențe comuniste.
Dacă dumneavoastră cei care citiți acest articol cunoașteți și alte străzi lăsați un comentariu la articol. Voi include și acea strada în lista de cereri. Mulțumesc și hai să ne debarasăm de comunism.
PS. Denumirea strazilor, Al Iliescu a mai fost schimbata de actualul primar în mandatul trecut dar oadata revenit la Putere PSD Cu Țone acesta a revenit la tatucul Iliescu.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.