GALA EDUCAŢIEI LA BUŞTENI, UN REGAL CU ABSOLVENŢI, ACTUALI ŞI VIITORI LICEENI
GALA EDUCAŢIEI LA BUŞTENI, UN REGAL CU ABSOLVENŢI, ACTUALI ŞI VIITORI LICEENI
Sub deviza „CALEA SPRE SUCCES”,
la inițiativa Colegiului “Ion Kalinderu” Bușteni, susținută de Primăria și Consiliul Local Bușteni și CPPI, Bușteni, în data de 18 mai 2023
s-a desfășurat prima GALĂ A EDUCAȚIEI cu ocazia evenimentului “Ziua Porților Deschise” – activitate de promovare a școlii.
Cu o rețetă inovatoare, bine gândită, folosind SARE ȘI PIPER, pentru a da gust întregului eveniment, gala a fost un adevărat REGAL. Nu a lipsit nimic din rețetă:
- Deschiderea oficială, realizată de primarul orașului dl. MIRCEA CORBUși directorul colegiului Dr. Prof. CONSTANTIN PETREA.
- Prezentarea profilurilor, de către elevii colegiului, justificarea motivului pentru care și le-au ales, insistând pe satisfacțiile experimentate odată cu alegerea făcută;
- Moment muzical prezentat de trupa OMNIS formată din foști elevi ai colegiului, astăzi, o trupă de succes la nivel național.
- Arc peste timp – absolvenţii de ieri
Ca o recunoaștere a contribuției foștilor elevi la promovarea imaginii școlii și a orașului Bușteni, au fost decernate diplome de recunoştinţă multor absolvenți, care sunt mândria școlii și care sunt cunoscuți în țară și în lume. Colegiul se poate mândri cu numeroşi absolvenţi ajunşi personalităţi recunoscute în ţară şi peste hotare. Fiecare dintre cei prezenți s-au prezentat în câteva cuvinte sfătuindu-i pe elevii de gimnaziu să aleagă Colegiul „Ion Kalinderu”, asigurându-i că vor face o excelentă alegere din multe puncte de vedere.
- Arc peste timp – profesorii de ieri
Nu au fost uitați, pentru a fi elogiaţi și premiați, nici foștii directori ai colegiului, profesorii și unii dintre cei care au contribuit la prestigiul școlii în țară dar și peste granițe.
- Colegiul „Ion Kalinderu”din perspectiva părinților
DISCURSUL UNUI PĂRINTE
„ Discursul meu, al unui părinte…asumat, consecvent, susținător al valorilor pe care le avem în Colegiul “ION KALINDERU” Bușteni – Gala Educației, 18 mai 2023, Bușteni.
Motivația mea? Sunt copii mei, cărora mă străduiesc să le las cea mai sfântă moștenire: adevărată scară a valorilor, “meseria” de părinte începe cu primul scâncet și se termină cu suflare…
Mă numesc IULIA DRIMBE, absolventă a Liceului Industrial, Bușteni, actualul Colegiul “ION KALINDERU” Bușteni . O mare parte a celor care mi-au fost profesori nu mai sunt printre noi, însă amprenta lor asupra mea o port și azi, sunt parte din devenirea mea ca om, ca persoană. Mulți mi-au rămas în suflet, astfel încât consider că și-au îndeplinit menirea de dascăli, le sunt profund și veșnic recunoscătoare.
Sunt aici pentru că mi-am dorit…și nu am intenția de a convinge pe nimeni de nimic, singura mea dorință este de a vă face cunoscut un fapt concret…concluziile și părerile aparțin fiecăruia dintre dumneavoastră.
Mă adresez în calitate de părinte, copiii mei fiind elevi ai acestui Colegiu, fiica mea absolventă promoția 2022, băiatul meu elev în clasa a IX a.A- mate-info.
Am revenit aici în urmă cu 5 ani. Știam că o decizie corectă se bazează pe informare, în niciun caz din auzite. Nu mi-am dorit ca opinia altora, trend-ul, să decidă viitorul copilului meu. Am considerat că ceea ce văd cu ochii mei, ceea ce aud cu propriile-mi urechi e sfânt.
Se desfășura întâlnirea cu profesorii Colegiului, dumnealor își prezentau oferta educațională pentru viitori elevi de liceu.
Într-un cadru restrâns priveam profesori tineri, pe cei mai mulți nu-i cunoșteam …m-au surprins prin cumințenia vorbelor, cumpătare…simțeam sinceritatea, în ochii lor am văzut dorința de a fi auziți, de a li se acorda încredere. Au fost momentele care au marcat schimbarea opiniei mele. Am văzut valoare – reală …am intuit-o!
Fiica mea a intrat la acest Colegiu ca primă și unică opțiune, iar la 4 ani distanță urma fiul meu…aceeași primă și unică opțiune.
Mi-am dorit pentru copiii mei profesori buni, adevărate repere, așa cum am avut eu, profesori care să-și pună amprenta pe formarea lor, ca apoi să-i poarte în suflet, iar peste ani să-și amintească de ei cu drag.
Pot spune cu mândrie că dorința mi s-a împlinit: deja sunt povestiți cu căldură…sclipirea din ochii lor când vorbesc despre oricare profesor – fost sau actua l- reprezintă pentru mine dovada incontestabilă a corectitudinii deciziei luate în urmă cu 5 ani.
Meseria de profesor e meserie de vocație, calitatea de profesor este dată de diplomă însă harul, harul este acela care transformă profesorul în dascăl. Dascălul este ca o lumânare, se consumă pe sine spre a da lumină celor din jur.
Pot spune azi că în Colegiul nostru, Colegiul “Ion Kalinderu” avem dascăli, unul și unul…nu sunt numai afirmațiile mele, ale copiilor mei, ci și ale colegilor lor.
În acești ani, am observat, am ascultat, am fost atentă la tot ce se întâmplă…am ținut ochii deschiși…am văzut.
Am văzut profesori al căror program depășește cu mult programul unui job obișnuit…nu se termină nici la ora 14, nici la ora 16 de multe ori nici la 18…o frământare continuă, aici fiecare copil contează, sunt încurajați să se autodepăşească, deoarece până la urmă asta înseamnă evoluție. Atenți la parcursul fiecăruia, răsplătesc reușitele dar și taxează pe măsură derapajele însă știu să o facă cumva, părintește, fără să doboare, ci să ridice.
Am văzut însă și lacrimi…lacrimi grele când strădania lor nu dă rezultate…că au muncit, au muncit iar rezultate nu se văd…lacrimile unui profesor au greutate de plumb…căci în munca depusă de ei e tot sufletul lor…
Avem rezultate, avem și eșecuri…în ambele cazuri sunt aceeași profesori…ceea ce face însă diferența între aceste situații sunt părinții… implicarea sau dezinteresul lor. Copiii sunt oglinda noastră, a părinților. În ei se reflectă ceea ce facem bine, ceea ce greșim, interesul sau dezinteresul nostru.
Cu toții asistăm la un asalt asupra educației, toți vrem schimbare, vrem, vrem…însă de făcut să facă alții. Și chiar și atunci când există acei alții, alegem să privim în partea opusă, sfârșind prin a critica, a arata cu degetul…O mână de oameni se zbat între timp să mențină în viață o instituție de învățământ în Bușteni, stigmatizată pe nedrept, în necunoștință de cauză, fără minimă curiozitate de a ști ce se întâmplă aici…și de multe ori mi-am ridicat întrebarea: ce se întâmplă dacă obosesc…e omenește.
Ar fi un dezastru: poate, ei fără noi merg înainte – profesorii buni sunt la mare căutare…însă noi, …noi fără ei suntem pierduți…o comunitate lipsită de educație și valori este sortită pieirii.
Felul în care evoluează o comunitate depinde de recunoașterea și susținerea propriilor valori, de educație…a noastră, a copiilor noștri, iar educația are la baza trei piloni: copii, profesori și părinți, câștigători sunt propriii noștri copii, sau perdanți, dacă noi părinții privim în direcție greșită. Modul în care percepem educația copiilor noștri trasează liniile societății de mâine…cheia e la noi! Le vrem binele…cu toții suntem de acord…însă și trebuie să facem ceva în acest sens…nu numai la nivel declarativ.
De când am pășit aici prima oară în calitate de părinte au trecut 5 ani…5 ani de progres…copii în siguranță, ore ținute, absenteism în scădere vertiginoasă, catalog online, programul Rose, prin care le sunt puse la dispoziție gratuit! ore de pregătire suplimentară după un orar bine gândit și precis stabilit, proiecte diferite, echipa de teatru, cor, excursii, implicare și mult, mult suflet. Nu știu câte licee din țară își duc elevii cu sfințenie la teatru…dar dacă există- știu sigur că noi ne numărăm printre ei. În fiecare modul se merge la o piesă de teatru la Brașov…părinți, profesori, elevi…și da, există o dorința extraordinară din partea copiilor…sete de cunoaștere…Nu ne-am împiedicat nici de vremea rea, nici de oboseala noastră a adulților, nici măcar de puținătatea timpului…totul în beneficiul elevilor noștri…că o paranteză pentru copiii de liceu: să știți că n-am uitat…mergem în iunie la teatru…mergem și la paintball!
Și mai există încă ceva: surprinzător poate pentru unii, care însă spune multe: există aici părinți care-și susțin profesorii, părinți ce au înțeles că nu e suficient să ai profesori buni, ci trebuie întinsă mâna către ei…iar numărul lor crește…astfel încât anul acesta s-a înființat Asociația părinților Ion Kalinderu…ne propunem dincolo de acordarea de sprijin financiar-material Colegiului, stabilirea unei punți de comunicare între profesori și părinți, milităm pentru conștientizarea importanței prezenței și implicării reale a părinților în viață de licean al propriilor copii. Cum? Prin cel mai simplu mod pe care îl am la îndemână: puterea exemplului, comunicare.
Iar toate acestea, enumerate înainte, sunt completate de un sistem al valorilor bazat pe asumare, cinste, respect, decentă, cumpătare, colegialitate, spirit de echipă…valori de care noi toți avem atâta nevoie!
Colegiul “Ion Kalinderu” încă mai are multe de spus și își continuă povestea …o poveste din care suntem mândri că facem parte.
Noi, părinți și elevi ai Colegiului „Ion Kalinderu” putem afirma că ne-am găsit profesorii…Le suntem și le vom fi aproape cu respect și considerație pentru munca și dăruirea de care au dat și dau dovadă. Avem certitudinea că pe poarta liceului nostru au intrat copii – au ieșit și ies OAMENI MARI.
Este rândul dumeavoastră, părinți de viitori liceeni și voi, viitori liceeni…să decideți …povestea din care veți face parte.
Va mulțumesc!”
IULIA DÎMBE
- Moment festiv oferit de o fostă elevă a şcolii, multipremiată şi medaliată (actualmente studentă la Conservatorul din Braşov), care a participat cu mult succes şi la emisiunea „Românii au talent” – pe nume – IULIA NEAGOE.
A fost un moment de exceptie, aşteptat cu mult interes de către toată sala.
iulia a cantat si i-a incantat pe toti.
8. Trupa de teatru a colegiului a prezentat piesa”Analfabetul” de Branislav Nušić.
Artiştii amatori au reuşit să încânte întreaga asistenţă, bucurându-se de entuziasm şi numeroase aplauze.
- Mesaje de la absolvenţii Colegiului „Ion Kalineru” din ţară şi din lume.
Deoarece erau foarte multe mesaje, iar spectatorii au avut un program extrem de dens de dimineaţa până seara târziu, au fost rulate doar câteva mesaje. Le cerem scuze celor care au fost cu gândul şi sufletul alături de colegiu, dar vom organiza o altă întâlnire, în care să ascultăm toate mesajele, care ne sunt, cu siguranţă, de folos!
Va mulţumim, din suflet, tuturor!
A consemnat – Iuliana Ciubuc – asistent manager Editura Cervantes International, redactor Revista Internaţională Elite Tinere.
Galerie foto
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.