UN PROIECT ERASMUS + cu mobilitate 2023-1IT02-KA121-SCH-000121587,
UN PROIECT ERASMUS + cu mobilitate 2023-1IT02-KA121-SCH-000121587, iniţiat de Liceo Statale “G. Lombardo Radice“Catania Italia şi găzduit de Colegiul Ion Kalinderu, Buşteni-România-o şcoală şi un oraş cu mult VERDE!
In perioada 10 aprilie-18 aprilie 2024, Colegiul nostru, Colegiul „Ion Kalinderu, Buşteni-România a participat, în parteneriat, la proiectul ERASMUS + 2023-1-IT02-KA121-SCH-000121587, iniţiat de Liceo Statale “G. Lombardo Radice”, Catania-Italia, intitulat
„TOGETHER FOR A GREEN WORLD”
în cadrul căruia am avut oportunitatea de a ne îmbogăți reciproc, atât experiența profesională – acumularea de noi cunoștințe teoretice și practice, metode noi de predare-învățare-evaluare ,– cât și experiența personală – vizitarea unor obiective turistice cu o valoare istorică deosebită.
Mobilitatea s-a desfășurat pe o perioadă de 6 zile sub atenta supraveghere a partenerelor noastre de proiect, ambasadoare eTwinning şi Erasmus+ : prof. Valeria Piana şi prof. Irene Confalone –Italia, persoane experimentate, deschise, calme și răbdătoare care prin zâmbetul și atitudinea lor ne-au încurajat să depășim bariera lingvistică și să ne exprimăm propriile opinii şi a conducerii Colegiului Ion Kalinderu,
dir. Prof. Dr. Constantin Petrea, dir. adj. Prof. Lavinia Drăcea şi de suletul proiectului, care s-a ocupat permanent de proiect şi de delegaţie, prof. de l. engleză, Ancuţa Gheorghe.
Elevii italieni care fac parte din echipa de proiect sunt: Belfiore Giada, De Pasquale Enrico, Gilberta Martina, Gresta Roberta, Seminara Stella, Ternullo Aurora, Ursino Roberta.
Elevii români care fac parte din echipa de proiect sunt: Töröc Ştefania, Căldăraru Alexandra, Coman Alexia, Tudose Rareş, Banu Eduard,Molnar Maria, Berechet Marius, Bogdan Flavius, Radu Sebastian, Bartoli Federico, Borlan David, Crăciun Daniel, Găinar Alexandro, Vlad Gabriel, Drăcea Robert.
Scopul acestui proiect a fost acela de a încerca împreună să făurim o lume mai bună pe Terra, să ne unim forţele pentru a reda mediului sănătatea, de a crea o lume mai VERDE.
Programul celor 8 zile de mobilitate, dintre care 2 zile au fost destinate primirii delegaţiei italiene, cazarea acestora într-o pensiune magică şi apoi, în ziua a 8-a, conducerea delegaţiei la aeroportul Henry Coandă, Bucureşti, pentru întoarcerea în Italia.
ZIUA 1.
Joi- 11 apr. 2024
10.00-13.30 Activitate nr.1
Primirea oaspeţilor la Colegiul Ion Kalinderu, Buşteni.
Întâlnirea de cunoaştere, de prezentare a şcolilor noastre şi a celor mai importante obiecive din ţările noastre. A fost înmânat volumul cu ISBN”The Harmony Of Nature”- volum omagial conţinând articole ale multor parteneri de proiectul eTwinning STEAM, foarte mulţi ambasadori eTwinnig din Romania şi din străinatate, inclusiv articole ale multor profesori premiaţi şi desemnaţi ca profesori globali.
De asemenea delegaţia din România, implicată în proiect, a primit mici atenţii din partea delegaţiei italiene.
ZIUA a 2-a
Vineri -12.aprilie 2024
Activitaea 2
- Vizită Culturală la Castelul CANTACUZINO.
- Participarea la activități ecologice.
- Învățare prin practică- Participarea la cursuri: Biologie, Geografie, Informatică și TIC, Istorie și Matematică
- Implicarea elevilor italieni în activități ecologice.
- Învățare activă prin munca în echipă într-o atmosferă incluzivă.
Elevii italieni au participat la vizite organizate de școala gazdă legate de modalitățile de conservare a patrimoniului cultural și istoric național. Activitățile au fost non-formale în timpul activităților extracurriculare, vizitând obiective culturale precum Castelul Cantacuzino, Buşteni,un exemplu uluitor de arhitectură neoromânească. Castelul a fost construit de principele Grigore Cantacuzino, unul dintre cei mai bogați bărbați din România, la începutul secolului al XX-lea şi Castelul Peleş- Sinaia.
Ziua a 3-a
Activitatea 3
- Învățare prin practică, cercetarea start-up-urilor care experimentează noi strategii
pentru a îmbunătăți verdeața, a evita poluarea și a economisi apă și resurse; învăţare activă prin munca în echipă într-o atmosferă incluzivă.
- Rezultate ale învățării: creșterea gradului de conștientizare a stilurilor de viață
sănătoase. Elevii au devenit mai ecologici și au dezvoltat competențe ecologice prin implicarea în proiecte ecologice la școala irlandeză.
- Activitate școlară: frecventarea cursurilor: engleză, franceză, geografie, istorie,
chimie, matematică, turism.
- Elevii italieni vor participa la o excursie la Castelul Bran.
Ziua a 4-a
Activitatea 4
- Obiceiuri comportamentale eco-durabile.
- Metode de învățare: Învățare prin practică, nutriție de 0 kilometri.
- Rezultate ale învățării: creșterea gradului de conștientizare ca urmare a unui stil
de viață sănătos și de sănătate prin realizarea de activități în aer liber. Elevii au
deveni mai ecologici și au dezvoltat mai mult verde, lucrând împreună cu echipa ecologică a școlii gazdă.
- Difuzarea între egali a unui stil de viață sănătos, pe care UNESCO l-a recunoscut
ca fiind patrimoniu mondial.
- Vizita Culturală la Peştera Ialomiţa, Mănăstirea Padina, Lacul Bolboci.
Elevii italieni au participat la vizite organizate de școala gazdă legate de modalitățile de
conservare a patrimoniului cultural și istoric național.
Ziua a 5-a
Activitatea 5
09.00-15.30 Activitate nr.5 și vizită culturală.
- Activitati motorii.
- Metode de învățare: Elevii au fost implicați ca participanți activi la cursuri
regulate de activități fizice și sportive și mobilitate „verde”.
- Rezultate ale învățării: Elevii au obținut o conștientizare și acceptare sporită a
corpului de sine, stima de sine, luarea deciziilor și abilități de gestionare a conflictelor. Ei au dobândit, de asemenea, mai multă responsabilitate pentru mediu și bunăstare.
Elevii s-au deplasat, în drumeţie, la Cascada Urlătoarea din Buşteni, unde au admirat traseul, au ascultat ciripitul păsărelelor, au ascltat şi admirat surusul apei izvorâte din Muntii Bucegi şi au imortalizat frumuseţile naturii, în acelaşi timp şi-au oxigenat plămanii cu oxigenul emanat de minunata noastră pădure de brazi seculari.
Ziua a 6-a
Activitatea 6
09.00-13.30
- Activitatea nr.6. Participarea la cursuri obișnuite cu colegii lor români- și vizită
culturală.
- Activitate școlară: Asistând la cursuri regulate, studenții italieni au fost implicați
în activități de dezbatere și învățare prin cooperare; subiectele implicate fost probleme legate de educaţia civică și cetățenie activă.
- Ceremonia de certificate – Salutări și rămas bun.
Elevii italieni au vizitat Mănăstirea Caraiman care include o scurtă plimbare în pădure.
Vizită la Centrul de Vizitare al Parcului Natural „Alexandru Beldie” Bucegi, Sit Natura 2000, unde elevii au aflat despre mediu, flora și fauna din regiunea muntoasă.
Ziua a 7-a
Activitatea 7
09.00-13.30 Activitate nr.5 bis-Vizită culturală la Braşov.
- Cetățenia europeană.
- Metode de învățare: Elevii fost implicați ca participanți activi la cursuri regulate
de activități legate de Educație civică și Cetățenie activă.
- Rezultate ale învățării: Elevii au obținut abilități sporite de comunicare,
interacțiune, cunoștințe și abilități interculturale sporite.
- Abilități ale secolului XXI inclusiv de comunicare, lucru în echipă și gândire
Critică dedicate Anului 2024, Anul International al Competenţelor, iar noi am adaptat proiectul la această cerinţă.
Elevii italieni au participat la o vizită la Brașov, oraș situat la aproximativ 40 km de Bușteni. Aici au putut vizita Biserica Neagră, Muzeul de Istorie și Piața Sfatului (piața centrală). Există o mulțime de magazine, restaurante și locuri de unde au putut să
cumpere suveniruri.
- Întâlnirea de RĂMAS BUN!
Elevii romani si italieni şi-au legat prietenii, au plâns, s-au îmbrăţisat şi au scris urări şi impresii pe tricouri.
-
Ziua 8Plecarea spre Catania- ItaliaInainte de deplasarea la aeroportul Henri Coanda, din Bucuresti, au mai facut o vizita inGradinaBotanica siMuzeulBotanic dinBucuresti siauadmirat exponateledinGradinasi din Muzeu, imbogatindu-si cunostintele legate de flora si ecologie.Link-uri:https://wakelet.com/wake/NoNlS3Da5GtrrNh3-K_bAhttps://photos.google.com/album/AF1QipMwwS3nSQEFHfdSDuICxEtlrnlQ5fcK1WfjxtMFhttps://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/together-green-world/twinspacehttps://www.facebook.com/groups/107217046016750/user/100005064283065https://padlet.com/iulialuci/presentation-teachers-and-students-rthtzp1i1cl3vpc1https://www.facebook.com/share/p/2E539sGN5i2kPsZG/Articolrealizatdeprof.IulianaCiubuc,asistentmanageredituraCervantes,reactorrevista Elite Tinere, editura Cervantes-România.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.