O tara exotică ce nu contează: România

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
O tara exotică

O tara exotică ce nu contează: România

O tara exotică! Într-un articol„Pentru Hillary Clinton, România e o tara ireală”, apărut astăzi în publicația online Deutsche Welle Horațiu Pepine, autorul articolului descrie modul în care se vede că un candidat la fotoliul de președinte al SUA desconsideră România. Este vorba despre politica pro life , de faptul că politica avortului a devenit prea liberă. Iată un citat din articol:

«……candidata liberală (Hillary Clinton) a evitat, iarăși, să evoce Nicaragua, o tara unde avortul este complet interzis din 2008, sau – și mai și – Republica Dominicană, care întreține relații foarte strânse cu Statele Unite, și unde Curtea Constituțională a anulat în decembrie 2015 legea, veche de peste un secol, care depenalizase avortul. Dar cu atâția hispanici care votează și care par a fi o miză mare în aceste alegeri prezidențiale, și cu atâtea impedimente diplomatice ar fi fost din nou riscant. Dacă ar fi fost animată de dorința unei dezbateri oneste, ar fi putut evoca frământările din Spania sau cele mult mai recente din Polonia.

Prin urmare, pentru că nu urmărea decât un efect retoric facil și pentru că pare lipsită de scrupule, Hillary Clinton a preferat două exemple ”exotice”: China și România, pe care le-a prezentat ca pe două extreme ale aceluiași rău. Unul în care avortul devenise obligatoriu și celălalt în care fusese interzis. Nu a spus când: după aceeași logică putea evoca și Franța de dinainte de legea Veil din 1975. China este însă dușmanul oficios al SUA, iar de reacția României nu are se teme, căci nu contează.

Dar problema nu este că România ar trebui să se simtă ofensată. Nici vorbă de așa ceva. Dezbaterea despre avort e departe de a fi atins claritatea morală pe care o pretinde subiectul, iar candidata liberală nu a făcut decât să adâncească confuziile. Problema politică reală, pentru noi esticii, este că un posibil viitor președinte al Statelor Unite are despre România o imagine incompetentă, ca despre o tara exotică sau, mai curând, imaginară, din categoria tărâmurilor legendare imaginate în Evul Mediu………………

Pe scurt, la București se ignoră prea adesea că America nu mai este în măsură să ne propună un model unic de societate, fiind ea însăși puternic divizată. Or, dacă începem să vedem lucrurile așa, nu mai este deloc indiferent ce fel de prezență americană vom resimți aici în Estul Europei. Și avem cu atât mai multe motive de îngrijorare cu cât un posibil viitor președinte al SUA pare să vadă în România o tara pe jumătate ireală, un pol mitic al răului.»

O tara exotică ce nu contează: România

Ce m-a surprins în acest articol a fost clara poziție antiamericană a autorului, cât și faptul că a avut curajul să spună aceste adevăruri. Trebuie ținut seama de faptul că Germania este o tara pro americană, pro NATO.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte