Cununia religioasa și mărturiile de nuntă






Cununia religioasa și marturii de nuntă
Cununia religioasa și mărturiile de nuntă. Obiceiul mărturiilor de nuntă este, mai mult sau mai puţin, similar cu cele din alte țări sau din diferite regiuni ale Românie. La nunţi tuturor invitaţilor li se prind în piept cocarde de flori. Ele au rolul de a-i uni pe toţi cei prezenţi şi de a crea imaginea unei mari familii ce protejează şi susţine mica familie ce tocmai ia naştere. La botezuri, invitaţii primesc mici cruciuliţe prinse cu fundiţe colorate, simbol al creştinării care tocmai se înfăptuieşte. De asemenea, în majoritatea zonelor ţării se făceau şi se fac cadouri naşilor şi rudelor foarte apropiate – ştergare ţesute de mână, sticle de vin şi colaci dulci împletiţi sau chiar obiecte de îmbrăcăminte şi de uz casnic.
Așa cum s-au importat și alte obiceiuri mărturiile de nuntă tind să devină mult mau sofisticate. În Europa Centrală și țările europene mediteraneene se oferă mici recipiente umplute cu cofeturi rafinate. Ele reprezentau o formă de salut, iar mai târziu se considerau aducătoare de noroc pentru cel ce le primea.
Astăzi mărturiile sunt alcătuite, în general, din 5 bomboane, ca simboluri de sănătate, prosperitate, fertilitate, fericire şi longevitate, şi o combinaţie de tul, panglici, dantelă, organza¹ și sunt însoțite, de un bileţel pe care sunt scrise data ceremoniei şi numele mirilor.
Cununia religioasa și marturii de nuntă
Acum aceste marturii de nunta ce constau din dulciuri și alte cofeturi au devenit un lucru obișnuit la nunțile românești
De curând am trecut și eu prin calvarul unei astfel de alegeri, atunci când fina mea de botez a dorit să o cunun.

Cununia religioasa și mărturiile de nuntă
De obicei sun un om răbdător dar când vezi pe cineva că se uită la o sută de magazine online sau cofetării și nu alege ceva, găsind la toate câte un cusur, te cam apucă nervi.
Se apropia ziua nunții și ea nu avea alese mărturiile. Îmi fac curaj și mă hotărăsc.
- Irina, nu te mai uita după mărturii. Le aleg eu, le cumpăr eu și astea vor fi.
- Și dacă nu ori să îmi placă?
- Plăcut, neplăcut, luat. Te chinui de 2 luni de zile și tot nu găsești nimic.
- Bine nașule așa să fie. Dar să mi le arăți și mie înainte de a le cumpără.
- Nu pentru că iar găsești cusur și o să ajungi să amâni nunta.
Hotărât mă opresc la un magazin online pe care îl vizitasem și mai înainte. Aleg Mire și Mireasa suport. Comand 50 de bucăți pentru că atâția invitați urmau să fie, dar revin și mai comand 5 de rezervă.
În ziua premergătoare nunți i le arăt Irinei. A făcut o față de om surprins, dar a înghițit. A început să îmi arate ca modelele nu erau identice, că aia că ailaltă dar nu a mai avut ce să facă. Totuși mărturiile au fost bine primite de invitați, iar Irina a făcut nunta atunci când a fost programată.
După nuntă am avut o discuție cu ea în care i-am arătat că alegerea mea poate nu a fost cea mai bună, dar și indecizia ei îi poate provoca mari probleme în viață. I-am spus:
- Să fii mulțumită că nu am ales ceva mai rău. Asta să îți fie o învățare de minte
- Da nașule, eu tot la magazinul acela mă cam orientasem dar pe alte produse.
- Ghinion!!
¹ Organza este o, pânză subțire, țesătură tradițională din mătase. Multe dintre pânzele organza moderne sunt țesute din fire sintetice, cum ar fi poliesterul sau nailonul . Organza de mătase este țesut de o serie de țesătorii aflate de-a lungul râului Yangtze și în provincia Zhejiang din China . O organza de mătase grosieră este țesută în Bangalore din India. Organza de mătase Deluxe sunt țesute în Franța și Italia .
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.